One odrastaju kao dječaci, a kad postanu punoljetne, opet moraju biti žene

Za Avganistance, čak ni dobar položaj u društvu nije sasvim kompletan, ako nemate muško dijete. Život vam postaje potpun jedino ako imate sina
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 09:12h

Azita Rafhat bivša pripadnica avganistanskog parlamenta ima četiri kćerke. Kad ih priprema za školu, njene tri djevojčice oblače bijele haljine i glave pokrivaju maramama. Četvrta djevojčica, Mehrnouš, oblači pantalone, košulju i stavlja kravatu. Kad izlaze vani, Mehrnouš više nije djevojčica, već postaje dječak Mehran.

Azita Rafhat nema sina i kako bi izbjegli ismijavanje jer nemaju muškog potomka, ona i njen suprug su donijeli radikalnu odluku. Stvar je jednostavna - ošišate djevojčici kosu i obučete joj dječačku garderobu.

Takva tradicija u Avganistanu ima i ime - Bacha Posh, piše BBC.

Čak ni dobar položaj u društvu nije sasvim kompletan, ako nemate muško dijete. Život vam postaje potpun jedino ako imate sina, kaže Azita.

Avganistanci oduvijek imaju potrebu da imaju sinove. Iz različitih razloga – društvenih ili ekonomskih.

Azitini suprug, Ezatulah Rafhat, smatra da je imati sina simbol prestiža i časti.

"Ko god dođe u naš dom saopštava nam kako žali što nemamo sina. Vjerujemo da je dobra ideja da jedna naša kćerka igra ulogu muškog djeteta", kaže on.

Djeca Azite i Ezatulaha Rafhata: Mehran (desno) je zapravo djevojčica

Mnogo je djevojaka koje su preobučene u dječake na avganistanskim ulicama. Neke porodice od svojih kćerki traže da se ponašaju kao sinovi kako bi mogle lakše da dođu do posla i da rade, te tako pomognu kućni budžet.

Neke od djevojčica koje se pretvaraju da su dječaci prodaju na ulici vodu i žvake. Obično su uzrasta pet do 12 godina. Nijedna od njih nije željela da sa reporterom BBC-ja razgovara o svom životu.

Ko god dođe u naš dom saopštava nam kako žali što nemamo sina. Vjerujemo da je dobra ideja da jedna naša kćerka igra ulogu muškog djeteta

Elaha živi na sjeveru Avganistana. Živjela je kao dječak do svoje 20. godine, jer njeni nisu imali sina. Ponovo je “postala” djevojka prije dvije godine, kada je trebalo da krene na studije.

Ipak, ona se sada ne osjeća u potpunosti kao žensko. Kaže da njene navike nisu djevojačke i da ne želi da se vjenča.

"Kad sam bila dijete moji roditelji su me prerušili u dječaka, jer nisam imala brata. Kao dječak sam imala mnogo više slobode, išla bih vani, da se igram sa drugim dječacima”, kaže ona.

Nevoljno je pristala da ponovo bude žensko i kaže da je to učinila samo zbog društvene tradicije.

"Ako me roditelji prisile da se udam, bojim se da ću tući muža i zbog toga završavati na sudu svaki dan”.

Molitva za muškog potomka

Atikula Ansari, koja vodi čuvenu Plavu džamiju, kaže da prerušavanje kćeri u sinove donosi sreću porodicama, nakon čega im “bog daruje sina”.

Majke koje nemaju sinove, dolaze u svetišta Hazrat-e Ali i mole se da dobiju sina.

Ona kaže da prema islamu čak i djevojke koje odrastaju kao dječaci moraju da pokriju glavu kad odrastu i postanu punoljetne.

U Avganistanu je ovo svakodnevica i skoro svaka porodica ima nekog čija kćerka je prerušena u sina.

Kad sam bila dijete, živjela sam kao dječak i radila sam sa ocem. Doživjela sam i svijet muškaraca i svijet žena, i to mi je pomoglo u karijeri i da postanem ambicioznija

"Bila sam treća kćerka u porodici. Kad sam se rodila, moji su odlučili da me preruše u dječaka”, kaže ona.

“Željela sam da radim sa ocem u dućanu, čak sam išla sa njim u Kabul, u nabavku”, dodaje.

Fariba je mišljenja da joj je to što je odrastala kao dječak pomoglo da danas bude tu gdje jeste, da bude samouvjerena.

Čak i je Azira Rafhan odrasla kao dječak.

“Kad sam bila dijete, živjela sam kao dječak i radila sam sa ocem. Doživjela sam i svijet muškaraca i svijet žena, i to mi je pomoglo u karijeri i da postanem ambicioznija", kaže.

Kršenje ljudskih prava?

Tradicija prerušavanja djevojčica u dječake u Avganistanu postoji već vjekovima. Ipak, Sajed Mohamed Kuazi Sami, iz Komisije za ljudska prava, kaže da ona krši ljudska prava.

“Ne možete promijeniti nečiji pol na neko vrijeme. Ne možete mijenjati djevojčicu u dječaka nakratko”, kaže on.

Tradicija je loše uticala na neke djevojke koje smatraju da su zbog nje propustile djetinjstvo i da su izgubile svoj identitet.

Za druge, odrastanje u ulozi dječaka je, kažu, dobro jer su na taj način osjetile slobodu, koju ne bi imale da su rasle kao muškarci.

Ključno je pitanje, prenosi BBC, da li će doći dan kad će avganistanske djevojke dobiti slobodu i poštovanje kakvo imaju dječaci?

Bonus video: