Rok Dedvukaj: U Crnoj Gori terorista, u Americi humanista

Dedvukaj i njegova supruga imaju petoro djece. Osim što vode restoran, Dedvukaj je i aktivista za prava Albanaca, manjinskog naroda u Crnoj Gori, piše Detroit News
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 10:39h

Rok Dedvukaj (53) naučio je šta znači glad. Odrastao u Podgorici, kao najstarije od šestoro djece. Sjeća se da su objedovali kukuruzni hljeb i sir.

"Ako je bilo sreće, dobili bismo komad mesa jednom godišnje", prisjeća se Dedvukaj.

Danas američki državljanin, Rok Dedvukaj svom restoranu za Dan zahvalnosti hrani kako redovne goste, tako i one koji nemaju da plate. Za večeru poslužuje ćurku, šunku, pire krompir, umak od brusnice i boraniju.

"Ne mogu da odbijem nikoga. Znam kako je biti gladan", kaže Dedvukaj vlasnik restorana Royal Grill u Oak Parku.

Dedvukaj već dvije godine za Dan zahvalnosti nudi besplatne obroke i sakuplja pomoć, od onih koji mogu da plate, za pomoć onima kojima je pomoć potrebna. Prošle godine je donirao 1.700 dolara za pomoć mladima Oak Parka. Ove godine donacije su, osim njima, namijenjene i bendu Oak Park srednje škole."Mislim da je njegov gest predivan, jer ima mnogo onih koji ne mogu da priušte sebi obrok za Dan zahvalnosti. Vlasnik restorana je tako prijateljski nastrojen", kaže Geri Gvendojlin (72).

Gradonačelnica sa gostima restorana

Večeru poslužuju volonteri, a pomaže im i gradonačelnik, Marijan Mejsner Meklelan."Tako sam ponosna na biznismene u Oak Parku koji pomažu zajednici", kaže gradonačelnica dodajući da uz Dedvukaja u gradu postoji još pozitivnih primjera.

Dedvukaj i njegova supruga imaju petoro djece. Osim što vode restoran, Dedvukaj je i aktivista za prava Albanaca, manjinskog naroda u Crnoj Gori, piše Detroit News.

Zemlju je napustio kao desetogodišnjak. U Crnu Goru je prvi put, nakon 38 godina, došao 2006. Tada je, uz još 17 osoba, optužen za planiranje terorističkih napada u Malesiji.

"Nazvali su me teroristom. Bio sam uhapšen i zatvoren od septembra, 2006, do septembra, 2009. Moj jedini zločin je što sam mislio slobodno i vjerovao u ljudska prava", kazao je on.

Galerija

Bonus video: