Američki kongres zamrznuo 200 miliona dolara pomoći za Palestince

Američka administracija se, kao i Kongres, i dalje protivi palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 20:00h

Američki Kongres je blokirao gotovo 200 miliona dolara pomoći namijenjene Palestincima, čime je doveden u pitanje opstanak projekata, poput pomoći u hrani i zdravstvenoj njezi, i podrške naporima da se izgradi funkcionalna država.

Odluka da se odloži isplata nije u skladu sa željama Obamine administracije i odražava bijes Kongresa prema palestinskom lideru Mahmudu Abasu zbog insistiranja na pomirenju Fataha i Hamasa i priznavanju države u UN, prenio je „Indipendent“.

Zamrzavanje sredstava - koja je trebalo da budu dodijeljena u američkoj fiskalnoj godini, koja je završena juče - je do sada najjasnija potvrda ozbiljnosti prijetnje lidera Kongresa o čak većem zamrzavanju sredstava u narednim godinama ukoliko Abas nastavi sa svojim namjerama u UN.

Palestinska uprava je oštro osudila odluku Kongresa.

Zbog pomenutog problema postoje stalni zahtjevi u Kongresu da se Palestincima zamrzne i do 600 miliona dolara pomoći – prosječna količina novca koju SAD, počevši od 2008, svake godine osigurava za Zapadnu obalu i Gazu – u narednoj fiskalnoj godini.

Američka administracija se, kao i Kongres, i dalje protivi palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN

Američka administracija se, kao i Kongres, i dalje protivi palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN, koji je Abas podnio prošle nedjelje. Međutim, američka pomoć palestinskom narodu predstavlja, kako je jedan američki zvaničnik opisao, „ključni dio američke posvećenosti uspostavljanju sigurnog okruženja za dvije države u budućnosti“.

Bivši američki predsjednik Bil Klinton je, između ostalih, sugerisao kongresmenima da to pitanje prepuste Obaminoj administraciji, dodavši: „Svi znaju da je američki Kongres parlamentarno tijelo koje je naklonjenije Izraelu od bilo kojeg drugog na svijetu. To ne moraju da demonstriraju“.

Bonus video: