SASTANAK SA MERKEL

Obama: Kriza eurozone se mora riješiti zbog svjetske ekonomije

Obama je takođe ukazao da će SAD sarađivati u naporima za riješavanje grčkih problema, između ostalog i posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda
0 komentar(a)
Obama i Merkel, Foto: Beta/AP
Obama i Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.06.2011. 07:03h

SAD i Njemačka su se složile da se ne smije dozvoliti da kriza u zoni eura ugrozi svjetsku ekonomiju i da se mora savladati, izjavio je sinoć američki predsjednik Barak Obama, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel u Vašingtonu.

Ukoliko bi došlo do "nekontrolisane spirale" i propasti zone eura, to bi bilo katastrofalno po svjetsku ekonomiju, rekao je Obama.

"Moramo da osiguramo da se uzmu u obzir najbolje moguće ideje za riješavanje tog problema", ukazao je predsjednik SAD.

Govoreći o ekonomskim teškoćama koje pogađaju obje strane Atlantika, Obama je rekao da je "za oporavak posle takve vrste krvarenja potrebno vrijeme". "Naš zadatak je da ne paničimo, da ne reagujemo pretjerano", dodao je on.

Obama je takođe ukazao da će SAD sarađivati u naporima za riješavanje grčkih problema, između ostalog i posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda.

Merkelova, koja je u šestoj posjeti SAD od dolaska Obame na čelo te najveće svjetske ekonomije, izjavila je da članice zone eura dijele zajednički interes da se osigura da dužnički problemi u pojedinim članicama ne ugroze stabilnost tog monetarnog bloka u cjelini.

"Ukoliko je jedna članica u opasnosti i stoga ugrožava euro u cjelini, u zajedničkom je interesu svakoga i svake članice da osigura da zajednički monetarni region ne bude doveden u opasnost i mi ćemo djelovati tako da garantujemo održivost", rekla je Merkelova.