TELEFONSKI RAZGOVOR IZ JULA MJESECA

Objavljen transkript: Tramp tražio od Zelenskog da istraži Bajdena

"Bajden se hvalisao da je zaustavio istragu stoga ako možete, istražite to... Meni to zvuči užasno", kazao je Tramp
7614 pregleda 21 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp tražio je od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u telefonskom razgovoru iz jula da istraži da li je tadašnji potpredsjednik SAD Džo Bajden zatvorio istragu o kompaniji za koju je radio njegov sin, navodi se u dokumentu koji je objavila Trampova administracija.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u utorak je najavila da će Predstavnički dom, kojim upravljaju demokrate otvoriti zvaničnu istragu za impičment (opoziv) Trampa i izdala nalog da šest odbora sprovede istragu o postupcima predsjednika.

Nensi Pelosi
Pelosi(Foto: Reuters)

Demokrate optužuju Trampa da je tražio pomoć Ukrajine kako bi naudio Bajdenu, favoritu za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020. godine.

"Dosta se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu i puno ljudi želi da sazna nešto više o tome, stoga štogod budete mogli da uradite sa državnim tužiocem bilo bi sjajno", kazao je Tramp u razgovoru.

"Bajden se hvalisao da je zaustavio istragu stoga ako možete, istražite to... Meni to zvuči užasno", kazao je Tramp.

Džo Bajden
Bajden(Foto: Reuters)

Prema sažetku razgovora, Tramp nije eksplicitno kazao ukrajinskom predsjedniku da je američka pomoć uslovljena istragom o Bajdenu, ali Tramp naglašava važnost američke finansijske podrške prije nego što zatraži akciju o Bajdenu.

"Reći ću vam da činimo dosta za Ukrajinu", kazao je Tramp, a zatim dodao da njemačka kancelarka Angela Merkel "ne radi ništa" za Ukrajinu ali da su "Sjedinjene Države veoma, veoma dobre za Ukrajinu".

Prema sažetku, Zelenski Trampu odgovara da je 1.000 odsto u pravu i zahvaljuje mu na podršci u oblasti odbrane i izražava interesovanje za novu kupovinu američkog oružja.

Volodimir Zelenski
Zelenski(Foto: Reuters)

Zelenski uvjerava Trampa da će "ozbiljno pristupiti slučaju" i da će novi javni tužilac "ispitati situaciju" u vezi sa Bajdenom.

Ukrajinski lider takođe dodaje da je kada je putovao u SAD odsijedao u Trampovom tornju.

U utorak, kada su američki mediji objavili vijest o pokretanju istrage za impičment, Tramp je obećao da će objaviti "kompletan, neredigovan transkript razgovora sa kojeg će skinuti oznaku povjerljivosti", čemu se prethodno opirao.

Međutim, kako navodi BBC, detalji o razgovoru koje je danas objavila Bijela kuća zapravo su bilješke zvaničnika koji su slušali razgovor.

Tramp i Zelenski su razgovarali nakon što je Tramp naredio vladi SAD da zamrzne skoro 400 miliona pomoći Ukrajini, podsjeća Rojters.

Tramp, koji tvrdi da nije uslovljavao Kijev, u više navrata je ponudio različita obrazloženja za zamrzavanje pomoći Ukrajini rekavši da je to učinio zbog korupcije u Ukrajini, a zatim da je želio da evropske zemlje poput Francuske i Njemačke preuzmu vođstvo u pružanju pomoći Ukrajini.

Tramp je kazao Zelenskom da će ga državni tužilac Vilijam Bar kontaktirati u vezi sa ponovnim otvaranjem istrage o ukrajinskoj gasnoj kompaniji.

Međutim, Tramp nije tražio od Bara da kontaktira Kijev, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde.

Bar, kojeg je imenovao Tramp, za sporni razgovor je saznao nekoliko nedjelja nakon što se dogodio.

Zelenski, bivši komičar koji je nedavno došao na vlast, u više navrata je negirao da je bilo nečega nedoličnog u njegovom razgovoru sa Trampom, a juče je kazao da na njega "niko ne može vršiti pritisak na njega jer je on predsjednik nezavisne države".

"Inače jedina osoba koja na mene može da izvrši pritisak je moj šestogodišnji sin", kazao je Zelenski u izjavi za kanal Rusija 24.

Skandal je izbio nakon što je zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio žalbu unutrašnjoj kontroli u vezi sa Trampovim razgovorom sa Zelenskim.

Mada, prema američkim zakonima takve žalbe treba da budu predočene i Kongresu, Trampova administracija je odbila da to učini.

Senat SAD je u utorak jednoglasno, bez primjedbi Trampovih republikanaca, podržao rezoluciju kojom se zahtijeva da izvještaj zviždača bude proslijeđen Kongresu.

Tramp je na meti brojnih skandala od kako je preuzeo dužnost 2017. godine.

Demokrate su u više navarata razmatrale pokretanje istrage za impičment, naročito u vezi Trampovih postupaka povodom navodnog ruskog uplitanja u izbore 2016.

Prema Ustavu SAD, Predstavnički dom ima moć da opozove predsjednika u slučaju "zločina i prekršaja". Nijedan predsjednik SAD do sada nije smijenjen sa dužnost kroz impičment.

Demokrate trenutno kontrolišu Predstavnički dom, a Trampovi republikanci Senat.

Pelosi je juče kazala da sažetak razgovora iz jula potvrđuje potrebu za otvaranjem istrage za impičment.