Zanimljivosti o Nobelovoj nagradi

Alfred Nobel ušao je u istoriju kao izumitelj dinamita. Ali, bio je i vješt pjesnik i zaljubljenik u stihove Šelija i Bajrona
2001 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Nobelova nagrada se od 1901. godine u skladu s testamentom Alfreda Nobela dodjeljuje muškarcima, ženama i organizacijama koji su svojim radom dali veliki doprinos čovječanstvu.

Ovo je pet zanimljivosti o nagradi i njenom osnivaču.

Pjesnik Alfred Nobel

Alfred Nobel ušao je u istoriju kao izumitelj dinamita. Ali, bio je i vješt pjesnik i zaljubljenik u stihove Šelija i Bajrona.

Pisao je pjesme cijeli život, nekad na švedskom, ali većinom na engleskom jezikom, prenosi agencija Hina.

"Nemam ni najmanju namjeru nazvati svoje stihove poezijom. Pisao sam i pišem samo iz razloga da ublažim depresiju ili poboljšam svoj engleski", napisao je Nobel u pismu svom prijatelju.

Nobel je 1862. u 29. godini propitivao svoj književni talenat.

"Fizika je moje područje, a ne pisanje", napisao je u pismu na francuskom jednoj mladoj ženi.

U godini svoje smrti, 1896. napisao je skandaloznu tragediju u četiri čina "Nemeza". Nadahnula ga je Šelijeva drama "Čenči" o ženi koja je ubila svog incestnog oca u Rimu u 16. vijeku.

Nagrađivane porodice

Nakon prvih dodjela Nobelove nagrade, šestoro djece je krenulo stopama svojih roditelja i sami postali dobitnici.

Sedmo dijete, Lorens Brag, osvojilo je nagradu zajedno sa ocem Vilijamom za fiziku 1915. godine. Bilo je to za Nobelove standarde u ranim godinama. Imao je samo 25.

Porodica Kiri ukupno je osvojila četiri nagrade, a petu je "stekla" vjenčanjem.

Dvije su pripale Mariji Kiri, koja je još uvijek jedina osoba koje se time može podičiti. Nobelovu nagradu za fiziku podijelila je 1903. sa suprugom Pjerom. Nobelovu nagradu za hemiju osvojila je 1911.

Najstarija kćerka Irena je dobila Nobelovu nagradu za hemiju zajedno sa suprugom Pjerom Joliotom 1935.

Irenina mlađa sestra Eve Kiri, jedina iz porodice koja nije izabrala naučnu karijeru, udala se za Henrija Ričardsona, osvajača Nobelove nagrade za mir 1965. kada je bio na čelu UNICEF-a.

Šveđanin Gunar Mirdal osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju, a osam godina kasnije njegova supruga Alva bila je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici nagrade u odsustvu

Od 1901. pet dobitnika Nobela nije moglo da učestvuju na svečanoj dodjeli u Oslu.

Njemački novinar i pacifista Karl Fon Osecki bio je u nacističkom koncentracionom logoru kada je 1936. proglašen dobitnikom.

Kineski disident Lu Sjaobo bio je u zatvoru 2010., a ruskog disidenta Andreja Saharova je 1975. predstavljala njegova supruga Jelena Boner.

Bivši poljski predsjednik Leh Valesa je 1983. godine odbio poziv na dodjelu nagrade u Oslo jer je strahovao da mu neće biti dozvoljen povratak u Poljsku, prenosi Hina.

Mjanmarska opoziciona liderka Aung San Su Ći bila je u kućnom pritvoru kada je 1991. osvojila Nobela. Iako joj je bilo dozvoljeno da otputuje u Oslo, odbila je poziv iz istog razloga kao Valesa.

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

Istoričari su 1980-ih godina zaustavili tračeve da je partnerka Alfreda Nobela imala aferu sa matematičarem Gustom Mitag-Leflerom i da je to razlog što Nobel nije želio da oda priznanje i matematičarima.

Postoje dva vjerovatna objašnjenja zašto nema nagrade za matematiku.

Kada je Nobel 1895. sastavljao svoj testament, nagrada za matematiku je već postojala u Švedskoj i nije vidio potrebu za još jednom.

Na početku 20. vijeka primijenjene nauke su bile u milosti javnosti i struke. Doprinos matematike čovječanstvu nije bio toliko očit kao što je danas.

Posmrtne nagrade

Statut Nobelove fondacije od 1974. ne predviđa posmrtno dodjeljivanje nagrade. Prije te promjene su samo dvije osobe osvojile Nobela nakon smrti.

Generalni sekretar UN-a Šveđanin Dag Hamarskjold poginuo je u padu aviona 1961. ali je proglašen dobitnikom Nobela za mir kasnije iste godine.

Nobelova nagrada za književnost je 1931. posmrtno dodijeljena još jednom Šveđaninu, Eriku Karlfeltu.

Odbor je 2011. dodijelio Nobela za medicinu Kanađaninu Ralfu Stejnmanu ne znajući da je ljekar preminuo tri dana prije objave dobitnika i ta je nagrada priznata, prenosi Hina.

Bonus video: