Tramp pred suđenjem - ispunjeni svi uslovi

Da bi bio smijenjen sa mjesta predsjednika, protiv Trampa treba da se izjasni dvije trećine senatora, što nije izgledno pošto njegovi republikanci imaju većinu u gornjem domu Kongresa
3064 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je za prosljeđivanje rezolucije o opozivu predsjednika Donalda Trampa Senatu.

Time su stvoreni uslovi za početak suđenja šefu Bjele kuće u gornjem domu parlamenta.

Kao i 18. decembra kada je Predstavnički dom opozvao Trampa, kongresmeni su danas glasali uglavnom po partijskoj liniji. Za prosleđivanje rezolucije Senatu glasalo je 228 poslanika, a protiv 193, navodi Asošiejted pres.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, poslije saznanja da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 3. novembra, a da je zauzvrat obustavio isporuku vojne pomoći Kijevu.

Kongresmeni su danas usvojili i listu takozvanih tužilaca koji će na suđenju u Senatu zastupati Predstavnički dom.

Sedmočlani tim tužilaca predvodiće predsjedavajući odborima Predstavničkog doma za obavještajna pitanja i za pravosuđe, Adam Šif i Džeri Nadler.

Suđenje Trampu u Senatu biće tek treći takav proces u američkoj istoriji. Predsjednik Endrju Džonson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsjednik Bil Klinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice.

Da bi bio smijenjen sa mjesta predsjednika, protiv Trampa treba da se izjasni dvije trećine senatora, što nije izgledno pošto njegovi republikanci imaju većinu u gornjem domu Kongresa.

Bonus video: