Trampov pravni tim počeo odbranu predsjednika u Senatu

"Predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", rekao je advokat Pet Sipoloni na početku iznošenja argumenata odbrane
1174 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts (u sredini), Foto: AP
Predsjednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts (u sredini), Foto: AP

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trampa počeo je danas njegovu odbranu na suđenju u procesu opoziva u Senatu, javio je Glas Amerike.

"Predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", rekao je Trampov advokat Pet Sipoloni na početku iznošenja argumenata odbrane.

Trampovi advokati će tokom tri dana iznošenja argumenata odbaciti tvrdnje demokrata da je predsjednik zloupotrijebio položaj i da bi ga trebalo smijeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Tramp je odbacio optužbe demokrata. Trampov pravni tim imaće 24 sata, podijeljena u tri dana, da iznese svoje argumente.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, prošlog mjeseca je opozvao Trampa po optužbama da je zloupotrijebio položaj i opstruisao Kongres.

To je otvorilo put za suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, a na kojem će se odlučivati da li bi Tramp trebalo da bude smijenjen. To je treće suđenje u procesu opoziva jednog predsjednika u američkoj istoriji.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen u Senatu, s obzirom da je za odluku o smjeni potrebna dvotrećinska većina, a nijedan republikanski senator do sada nije podržao taj potez.

Bonus video: