Demokrate pridobile dvoje republikanaca da se dopusti svjedočenje u postupku Trampu

Mit Romni je drugi republikanac, nakon Suzan Kolins, koji je izrazio podršku za dovođenje svjedoka
2139 pregleda 3 komentar(a)
Republikanski senator Mit Romni, Foto: AP
Republikanski senator Mit Romni, Foto: AP
Ažurirano: 31.01.2020. 18:33h

Republikanski senator Mit Romni pridružio se Suzan Kolins i javno podržao zahtjev demokrata za pozivanje svjedoka na suđenju za opoziv predsjednika Donalda Trampa o kojem bi trebalo da se glasa danas.

Međutim, da bi demokrate uspjele u svom naumu da se pozovu svjedoci, potrebno im je da pridobiju najmanje četvoro republikanaca.

Svaka strana u nastavku suđenja će imati dva sata za iznošenje argumenata nakon kojeg bi trebalo da uslijedi glasanje o zahtjevu demokrata.

Demokrate se nadaju da će uspjeti uvjeriti najmanje četvoro republikanaca i na suđenje dovesti svjedoke poput Džona Boltona, bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, prenosi Hina.

Mit Romni je drugi republikanac, nakon Suzan Kolins, koji je izrazio podršku za dovođenje svjedoka.

Republikanac Lamar Aleksander, koji se smatrao glasom koji može donijeti prevagu, u četvrtak veče je saopštio da će glasati protiv tog zahtjeva.

Suđenje bez svjedoka i novih dokaza

"Bilo je neprimjereno od predsjednika tražiti stranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i blokira američku pomoć", saopštio je Aleksander.

"Ali Ustav ne daje Senatu moć da opozove predsjednika i onemogući mu učestvovanje na ovogodišnjim izborima samo zbog neprimjerenih aktivnosti", dodao je republikanski senator.

Demokrata Džef Merkli rekao je da će suđenje bez svjedoka i novih dokaza biti "tragedija u svakom mogućem smislu".

"Lamarova odluka je povreda Senata, vladavine prava i uvreda Amerikancima", rekao je Merkli za CNN.

Bonus video: