policija rasturila demonstracije protiv lukašenka

Tihanovskaja se sklonila u Litvaniju

Tihanovskaja se nije pridružila sinoćnim protestima da bi, kako je rekla, izbjegla provokacije

3792 pregleda 0 komentar(a)
Tihanovskaja, Foto: Beta/AP
Tihanovskaja, Foto: Beta/AP

Opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovskaja, koja osporava ponovni izbor predsjednika Aleksandra Lukašenka, pobjegla je u Litvaniju, javio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkvesijus.

"Stigla je u Litvaniju i bezbjedna je", rekao je Linkevisijus.

Demonstracije protiv izborne pobjede bjeloruskog predsjednika, izabranog na nedjeljnim predsjedničkim izborima na šesti mandat sa više od 80 odsto glasova prema zvaničnim podacima, rasturila je sinoć policija drugu uzastopnu noć.

Spontane demonstracije uz sukobe s policijom počele su u nedjelju uveče, po obljavljivanju prvih rezultata izbora, po kojima je predsjednik Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, pobijedio i šesti put.

Tihanovskaja se nije pridružila sinoćnim protestima da bi, kako je rekla, izbjegla provokacije, a sa njom sinoć nije moglo da se stupi u kontakt. Njena portparolka rekla je za Frans pres da njen tim ne zna gdje je.

Ona je noćas poslala poruku preko telegrama da je dobro, ali do vijesti da se nalazi u Litvaniji sumnjalo se u autentičnost poruke.

Preporučujemo za Vas