Tihanovskaja kaže da je spremna da postane nacionalni lider Bjelorusa

Ona je objavila ovaj video dan poslije jednog od najvećih opozicionih okupljanja ikad u Bjelorusiji

2882 pregleda 7 komentar(a)
Svetlana Tihanovskaja, Foto: Beta/AP
Svetlana Tihanovskaja, Foto: Beta/AP

Opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, Svetlana Tihanovskaja, rekla je danas da je spremna da vodi zemlju zahvaćenu talasom demonstracija protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Spremna sam da preuzmem odgovornost i djelujem kao nacionalni lider", rekla je u video poruci Tihanovskaja, koja se sklonila u Litvaniju.

Ona je ponovila da nije željela da postane političarka, ali da je sudbina odredila da se nađe u prvoj liniji naspram arbitrernog ponašanja i nepravde.

"Vjerovali ste u mene, što mi je dalo snagu, danas se svakog minuta divim vašoj hrabrosti, vašoj samoorganizaciji i kako ste jaki i sjajni", rekla je ona i dodala da želi da svi izađu iz tog "beskrajnog kruga" u kome se nalaze 26 godina, od kada je na vlast došao Aleksandar Lukašenko.

Ona je objavila ovaj video dan poslije jednog od najvećih opozicionih okupljanja ikad u Bjelorusiji, kada se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku, tražeći ostavku šefa države.

Tihanovskaja koja je ušla u politiku preuzevši rad svog uhapšenog supruga, osudila je masovne pronevjere za vrijeme izbora 9. avgusta, poslije kojih je, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto.

Tihanovskaja je proglasila pobjedu na izborima 9. avgusta i tražila od Lukašenka da se skloni, ali nije jasno rekla da je spremna da zauzme najvišu funkciju u državi.

Pobjegla je u Litvaniju početkom prošle nedjelje, njeni saveznici su ukazali na pritiske kojim je bila izložena i pozvala je na nastavak mirnih demonstracija širom zemlje, koje se dnevno održavaju od izbora.

Bonus video: