PRVI PUT POSLIJE PET GODINA

Djelimična blokada američke vlade - bez dogovora o budžetu u Senatu

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvidjeti koliko će trajati
0 komentar(a)
SAD, Foto: Reuters
SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2018. 08:47h

Djelimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspjelog pokušaja da republikanci i demokate u Senatu postignu kompromis o budžetu.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat juče nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima republikanaca i demokrata i intervencijom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvidjeti koliko će trajati.

Uoči odlučujućeg glasanja u Senatu o Zakon o privremenom finansiranju vlade, za koji je bilo potrebno 60 glasova, Tramp je na Tviteru napisao da "stvari izgledaju loše".

Zatvaranja saveznih uprava događa se na prvu godišnjicu mandata Donalda Trampa, a dvije strane u Kongresu za nastalu situaciju krive jedna drugu.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigrnata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika

Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je i juče uputio kritiku demokratama u Senatu rekavši da "oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice".

"Zakon o privremenom finansiranju vlade odobren je u Predstavničkom domu. Sad su potrebni glasovi demokrata da bude odobren u Senatu, ali oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice", napisao je Tramp juče na Tviteru.

Preporučujemo za Vas