Ko je Ejmi Koni Beret: Protivnica abortusa i Obamakera, cilj joj je "Kraljevstvo Božje"

"Ejmi Koni Beret ispunjava dva Trampova lakmus papira za savezne sudije", rekao je ranije Danijel Goldberg, direktor progresivne lobističke grupe Savez za pravdu

11043 pregleda 3 komentar(a)
Beret, Foto: Reuters
Beret, Foto: Reuters

Sutkinja Ejmi Koni Beret, koju je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp u subotu nominovao za sutkinju Vrhovnog suda, miljenica je konzervativaca zbog vjerskih stavova, a kritičari tvrde da će njena potvrda u Senatu najviši američki sud čvrsto usmjeriti prema desnici, prenosi HINA.

Praktična katolkinja i majka sedmoro djece, uključujući dvoje usvojene djece s Haitija i jednog sina s Daunovim sindrom, Beret se lično protivi abortusu, jednoj od tema koje izazivaju najveće podjele u SAD.

Kao sutkinja saveznog apelacionog suda od 2017. Koni Beret je izražavala stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, abortusa na zahtjev te protiv reforme sistema zdravstvene zaštite bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, kolokvijalno poznate kao "Obamaker" (Obamacare).

S obzirom na to da je imenovanje u Vrhovni sud doživotno, potvrda Koni Beret osigurala bi konzervativnu prisutnost u idućim decenijama, ali njeno zaleđe, potpuno suprotno od pokojne liberalne prethodnice Rut Bejder Ginsburg izvor je novih sukoba u polarizovanoj zemlji.

Tramp je u svom mandatu već imao priliku imenovati dvojicu konzervativaca u Vrhovni sud - Nila Gorsača i Breta Kavanoa i ta struja sada u Vrhovnom sudu ima pet sudija naspram troje liberalnih.

Beret bi bila šesta i time konzervativcima donijela veliku premoć.

Tramp je prilikom objave u Bijeloj kući predvidio "vrlo brzu" potvrdu imenovanja u Senatu, koji je pod republikanskom kontrolom.

"Dogma istinski živi u vama"

Nakon djetinjstva u Nju Orleansu na konzervativnom jugu, Koni Beret bila je najbolja studentkinja na pravnom fakultetu univerziteta Notr Dam, gdje je kasnije predavala 15 godina.

Na početku karijere bila je saradnica čuvenog konzervativnog sudije Vrhovnog suda Antonina Skalije zagovornika "izvornog" tumačenja Ustava, odnosno škole mišljenja po kojoj Ustav treba čitati onako kako je napisan, a ne u skladu sa duhom vremena.

Iako je hvale za precizno iznošenje pravnih argumenata, ona ima ograničeno iskustvo u vođenju procesa pošto ju je Tramp tek 2017. imenovao sutkinjom saveznog apelacionog suda.

Tada se proces potvrde nominacije pretvorio u skandal jer joj je dugogodišnja demokratska senatorka Dajen Fajnsten poručila: "Dogma istinski živi u vama".

Njene pristalice optužili su tada Fajnsten za nesnošljivost, a Beret je samo dobila na ugledu među religioznom desnicom.

Ne gubeći prisebnost Beret je odgovorila da može odvojiti svoju vjeru od dužnosti kao sutkinje.

Prije dvije godine Koni Beret je figurirala kao jedna od mogućih nominacija predsjednika Trampa za ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu nakon penzionisanja sudije Entonija Kenedija, ali je njegovo mjesto naposlijetku popunio Bret Kavano, uz oštro protivljenje demokrata.

"Kraljevstvo Božje"

Dijelovi predavanja Koni Beret na Notr Damu koriste se sada za njenu diskreditaciju.

Tako se jednom studentima predstavila kao "drugačiji tip advokata" i dodala da je njena "pravna karijera samo sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg".

"Ejmi Koni Beret ispunjava dva Trampova lakmus papira za savezne sudije", rekao je ranije Danijel Goldberg, direktor progresivne lobističke grupe Savez za pravdu.

"Spremnost da sruši Obamaker i presudu Roe v. Vejd", dodao je.

Posljednje se odnosi na presudu kojom je legalizovan pobačaj u SAD.

"Ovom se nominacijom želi ukinuti zdravstvena briga za 20 miliona Amerikanaca i eliminisati zaštita za Amerikance sa zdravstvenim problemima. Beret, koja se čak protivila osiguranju pristupa kontracepciji, bila bi prijetnja reproduktivnoj slobodi", rekao je Goldberg.

Konzervativci je, pak, hvale kao "briljantnu" i "impresivnu" sutkinju.

Bonus video: