Dekriminalizacija marihuane, u Kongresu SAD izglasan "istorijski" zakon

U Donjem domu, koji predvode demokrate, glasalo se 228 za prema 164 glasa protiv, a nacrt je podržalo samo pet republikanaca i jedan nezavisni poslanik, dok je protiv je glasalo i šest demokrata

5935 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donji dom američkog Kongresa odobrio je Nacrt zakona kojim bi marihuana bila izbrisana sa saveznog spiska opasnih droga, što je je iskorak prema dekriminalizaciji marihuane u SAD, javlja AFP.

U Donjem domu, koji predvode demokrate, glasalo se 228 za prema 164 glasa protiv, a nacrt je podržalo samo pet republikanaca i jedan nezavisni poslanik, dok je protiv je glasalo i šest demokrata, prenosi N1.

Nacrt zakona treba da odobri i Senat, koji kontrolišu republikanci.

Ako bude usvojem, zakon bi na saveznom nivou SAD dekriminalizovao posedovanje marihuane koju Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) smatra podjednako opasnom drogom poput LSD, kokaina i heroina.

Konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga legalno je u 33 od 50 država i u Vašingtonu, a za rekreativnu upotrebu u 11 država i u saveznoj prujestonici.

Ovaj potez mogao bi mogao da otvori put za ponovnu procjenu ranijih saveznih presuda u vezi korišćenja i posjedovanja marihuane.

Tokom rasprave oni koji podržavaju zakon tvrdili su da su se osuđujuće presude za marihuanu pokazale kao „nerazumne i nepravedne“, i da upotreba marihuane ne treba da bude pravno pitanje već pitanje javnog zdravlja.

Protivnici zakona isticali su da je marihuana droga i da konzumiranje dovodi do povećanja smrtnih slučajeva.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani NORML ističe da je ovo prvi put u zadnjih 50 godina da jedan dom Kongresa preispituje klasifikaciju marihuane.

“Ovo je istorijski trenutak”, rekla je uoči glasanja demokratska poslanica Havaja Tulsi Gabard. Ovo je “korak prema kraju skupog i destruktivnog američkog rata protiv droge koji obične Amerikance pretvara u kriminalce, razara porodice i uništava tolike živote”, rekla je ona.

Nedavne ankete pokazuju da više od dvije trećine Amerikanaca odobrava legalizaciju marihuane.

Međutim, u praksi marihuana neće biti legalna u čitavoj zemlji jer su američke savezne države nadležne za donošenje zakona o suzbijanju narkotika.

Poslanici su zakon izglasali dva dana nakon što je odbor UN-a za opojne droge uklonio kanabis sa svoje liste najopasnijih droga na kojoj su među ostalim heroin i sintetičke droge.

Bonus video: