U svijetu pojačane mjere bezbjednosti za doček Nove godine

Francuske vlasti su najavile, još uoči Božića, da će rasporediti skoro 100 hiljada dodatnih policajaca i vojnika za božićne i novogodišnje praznike, zbog straha od napada ekstremista koji je i dalje veliki
248 pregleda 0 komentar(a)
Nova godina policija, Foto: Reuters
Nova godina policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2017. 15:34h

Građani širom svijeta spremaju se za proslavu Nove godine, ali uz oštrije mjere bezbjednosti s obzirom na terorističke napade u godini na izmaku i ranijih godina.

London planira da pojača policijsko prisustvo i da zatvori neke ulice u novogodišnjoj noći, na kraju godine koju su obilježili višestruki ekstremistički napadi.

Policija tog grada saopštila je da ne postoji nikakva konkretna prijetnja po veliku gradsku proslavu, čiji je glavni dio vatromet iznad reke Temze, ali je istakla da bi javnost trebalo da bude na oprezu, prenose agencije.

Policijski zvaničnik Nik Aldvort izjavio je da će biti korišćene i vidljive i nevidljive metode zaštite, a da građani na ulici mogu očekivati da će vidjeti naoružanu policiju i barijere za sprječavanje kretanja vozila.

Francuske vlasti su najavile, još uoči Božića, da će rasporediti skoro 100 hiljada dodatnih policajaca i vojnika za božićne i novogodišnje praznike, zbog straha od napada ekstremista koji je i dalje veliki.

Kako je najavljeno, ove snage će biti fokusirane na božićne vašare, šoping centre, vjerske objekte, javni prevoz i turističke lokacije.

U više njemačkih gradova takođe su najavljene jače bezbjednosne mjere uoči proslave Nove godine pa će se policijske snage u većem broju nego inače pojaviti u velikim gradskim centrima širom Njemačke, kako u uniformi, tako i u civilu.

Ipak, mediji navode da će najveća proslava kod Brandenburške kapije vjerovatno ponovo biti u središtu pažnje vlasti. Kako je BBC prenio, organizatori proslave Nove godine u Berlinu prvi put će uspostaviti "sigurnu zonu" za žene.

Ove bezbjednosne mjere tokom proslave kod Brandenburške kapije donijete su zbog zabrinutosti da bi ponovo moglo doći do seksualnih napada na žene.

Očekuje se da će proslavi u Berlinu prusutvovati više stotina hiljada ljudi, a na trg ispred Branderbuške kapije neće biti moguće unijeti velike torbe, rančeve i alkoholna pića.

Rim je najavio dodatne mjere bezbjednosti na Trgu Navona, a Befana festival na tom trgu, koji se tradicionalno održava 6. januara, na katoličko Bogojavljenje, ovoga puta je odložen jer se vlasti nijesu dogovorile sa izlagačima ko će platiti dodatne mjere bezbjednosti.

Uoči novogodišnje noći bezbjednost jača i Madrid kako bi spriječio eventualni teroristički napad, imajući u vidu da je Barselona u avgustu bila mjesto napada kombijem na turiste, kada je ubijeno 14 ljudi.

Bezbjednost jača i Turska, koja je najavila da će udvostručiti broj policajaca u novogodišnjoj noći u Istanbulu, a istovremeno su zabranjene javne proslave u centralnim opštinama u gradu, nakon što je tokom dočeka 2017. godine ubijeno 39 osoba u napadu na istanbulsku diskoteku.

Tokom novogodišnjih manifestacija u Moskvi, biće angažovano oko 45 hiljada policajaca, pripadnika Federalne službe ruske nacionalne garde i privatnih kompanija za obezbjeđenje, kao i spasioci i medicinski radnici, saopštio je šef gradskog Odjeljenja za kulturu Aleksandar Kibovski.

Bonus video: