optužen za podsticanje napada na kapitol

Senat blokirao pokušaj republikanaca da zaustave suđenje Trumpu

Protiv Polovog predloga glasalo i pet senatora Republikanske stranke

5890 pregleda 0 komentar(a)
Lider većine u Senatu, Čak Šumer, Foto: Reuters
Lider većine u Senatu, Čak Šumer, Foto: Reuters

Američki Senat blokirao je pokušaj republikanaca da zakoče proces suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trampu zbog optužbe da je podsticao napad demonstranata na američki Kapitol 6. januara.

Sa 55 glasova protiv i 45 za odbijen je zahtjev republikanskog senatora Rona Pola da se gornji dom američkog Kongresa izjasni o tome da li suđenje Trampu krši Ustav SAD.

Protiv Polovog predloga glasalo je pet senatora Republikanske stranke.

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak opoziva Trampa neustavan budući da se Trampu završio mandat prošle srijede i to što će suđenje zakazano za 9. februar nadgledati demokratski senator Patrik Lihi umjesto sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa.

Kako navodi Rojters, Pol je je ranije rekao da će podrška njegovom potezu pokazati Senat nije sposoban da osudi Trampa, budući da je za to potrebno dvije trećine senatora ili 67 glasova.

U akademskim krugovima vodi se rasprava o tome da li Senat može da osudi Trampa i opozove ga sa funkcije kada više nije predsjednik, prenosi RTS.

Mnogi smatraju da "kasni impičment" ne krši Ustav SAD, tvrdeći da je predsjednici koji se nedolično drže u svom poznom mandatu ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom kojim se ocjenjuje njihova odgovornost.

Preporučujemo za Vas