težak 1,9 hiljada milijardi dolara

Senat SAD usvojio paket pomoći zbog pandemije

Prije usvajanja paketa pomoći, demokrate i republikanci su satima raspravljali o suprotstavljenim predlozima za povećanje nedjeljne naknade nezaposlenima koji su pogođeni epidemijom

5363 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Senat SAD usvojio je paket finansijskih mjera u okviru borbe protiv epidemije koronavirusa u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara, nakon više naknadnih izmjena predloga da bi se osigurali glasovi svih demokratskih senatora.

Kako prenosi Glas Amerike, usvajanje zakona dovodi predsjednika SAD Džozefa Bajdena korak bliže prvom većem zakonodavnom uspjehu. Mjere će sada biti upućene u Predstavnički dom na dodatno glasanje.

Za zakon je glasalo 50 demokrata, dok je svih 49 republikanaca bilo protiv.

Prije usvajanja paketa pomoći, demokrate i republikanci su satima raspravljali o suprotstavljenim predlozima za povećanje nedjeljne naknade nezaposlenima koji su pogođeni epidemijom.

Da bi dobili neophodni glas umjerenog demokrate Džoa Mančina, demokrate su smanjile predloženu sumu od 400 dolara nedjeljno na 300 dolara nedjeljno i unijele poresku olakšicu za većinu ljudi koji primaju pomoć za nezaposlene.

Bijela kuća je saopštila da Bajden podržava kompromisno rješenje.

Preporučujemo za Vas