"ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke"

Grenholm: Bajden spreman da sprovede plan vrijedan 2.000 milijardi dolara bez republikanaca

"Ukoliko većina Amerikanaca, demokrata i republikanaca širom zemlje, podržava potrošnju za razvoj naše zemlje, što nam ne bi dozvolili da izgubimo globalnu trku, onda će to i učiniti", istakla je američka sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm

6118 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden bio bi spreman da sprovede plan ulaganja u infrastrukturu, vrijedan 2.000 milijardi dolara, bez podrške republikanaca ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke, izjavila je američka sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm.

"Bajden bi više volio da njegov plan ima republikansku podršku, ali ako to ne uspije, vjerovatno bi podržao upotrebu proceduralne strategije koja bi demokratama omogućila da plan bude usvojen u Senatu", rekla je Grenholm za televiziju Si-En-En (CNN).

Kako prenosi Glas Amerike, u razgovoru je podsjetila na Bajdenove riječi da tokom mandata treba da obavi posao u korist SAD.

"Ukoliko većina Amerikanaca, demokrata i republikanaca širom zemlje, podržava potrošnju za razvoj naše zemlje, što nam ne bi dozvolili da izgubimo globalnu trku, onda će to i učiniti", istakla je ona.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocjenjujući da će to nanijeti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svjetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

Preporučujemo za Vas