Maliki optužio Izrael za ratne zločine: Koliko će Palestinaca poginuti prije osude?

"Neki neće da koriste te riječi - ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ali oni znaju da je to istina", rekao je Maliki na hitnom sastanku, ocijenivši i osvrćući se i na širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali da je "Izrael nemilosrdan i neumoljiv u sprovođenju svoje politike naseljavanja", i pozvao SB UN da djeluje kako bi se okončali napadi na Palestince

4017 pregleda 2 komentar(a)
Maliki, Foto: Reuters
Maliki, Foto: Reuters

Palestinski ministar za spoljne poslove Rijad al-Maliki optužio je danas Izrael za ratne zločine na onlajn sastanku u Savjetu bezbjednosti UN, osudivši "agresiju" Izraela protiv palestinskog naroda i njihovih "svetih mjesta".

"Neki neće da koriste te riječi - ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ali oni znaju da je to istina", rekao je Maliki na hitnom sastanku, ocijenivši i osvrćući se i na širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali da je "Izrael nemilosrdan i neumoljiv u sprovođenju svoje politike naseljavanja", i pozvao SB UN da djeluje kako bi se okončali napadi na Palestince.

"Koliko će Palestinaca poginuti prije osude"?, dodao je Maliki pošto su SAD dva puta za nedjelju dana odbacile usvajanje saopštenja u kome se poziva na kraj sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija na predlog Tunisa, Norveške i Kine.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan je optužio palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze da je unaprijed pripremio rat protiv Izraela i da želi da preuzme vlast na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali. "Hamas je izabrao da pojača napetost, koristeći to kao pretekst za početak ovog rata" s Izraelom, rekao je izraelski diplomata, aludirajući na palestinsku manipulaciju.

"Nema opravdanja za nasumičnu raketnu vatru protiv civila", rekao je on, optuživši Palestince da koriste ljudske štitove i tako povećavaju civilne žrtve.

On je pozvao SB UN da osudi raketne napade, a 15 članova tog tijela već nedjelju dana ne mogu da se dogovore o zajedničkom saopštenju.

Izraelski ambasador koji je pohvalio podršku SAD njegovoj zemlji je rekao da jevrejska država nema "drugog izbora" već da odgovori na napade Palestinaca da bi ih zaustavila.

U najnovijim sukobima poginulo je najmanje 188 Palestinca, uključujući 55 djece i 33 žene, a 1.230 je ranjeno.

Na izraelskoj strani poginulo je desetoro ljudi, među njima dvoje djece i jedan vojnik.

Organizacija za islamsku saradnju: Napadi Izraela su "varvarski"

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) je danas na onlajn-sastanku napade Izraela na Palestince u sukobima koji traju već sedam dana nazvala "varvarskim".

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki kritikovao je na tom skupu normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s Izraelom.

"Normalizacija s izraelskim kolonijalnim sistemom bez postizanja mira i kraja okupacije arapske i palestinske zemlje, predstavlja podršku režimu aparthejda i učešće u njegovim zločinima", rekao je Malki tokom hitnog sastanka.

U zajedničkom saopštenju OIC koja okuplja 57 zemalja, "najoštrije su osuđeni varvarski napadi Izraela na palestinski narod, naše zemlje i sveta mjesta".

OIC je zatražila obustavljanje svih neprijateljstava u kojima stradaju civili i povećavaju "rizik od nestabilnosti u regionu".

Smrtonosni napadi Izraela na pojas Gaze i represija nad palestinskim demonstrantima koji su u istočnom Jerusalimu protestovali zbog prijetnje iseljenjem palestinskih porodica da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici, doveli su u težak položaj nove arapske partnere Izraela, navodeći ih da osude nasilje.

Nije prošlo ni godinu dana od sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko su bili primorani da kritikuju jevrejsku državu.

Sporazumi o normalizaciji koje su Palestinci odmah nazvali izdajom, poljulali su arapski konsenzus o nemogućnosti sporazuma s jevrejskom državom.

Saudijska Arabija, domaćin današnjeg skupa, odbacila je normalizaciju odnosa s Izraelom ako se ne riješi palestinsko pitanje.

Šef saudijske diplomatije princ Fajsal bin Farhan je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno djeluje, ocijenivši da su za očuvanje Jerusalima odgovorni svi.

Bonus video: