ispitaće kontroverzni sporazum sa pekingom iz 2019.

Premijer Italije: Odnos prema Kini dominantna tema na samitu G7

Dragi je rekao da Kina ima pravo na veliku ekonomiju, ali da prinudno zatvaranje stanovništva i prisilan rad odstupaju od vizije demokratskih zemalja

1404 pregleda 1 komentar(a)
Dragi i britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters
Dragi i britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters

Premijer Italije Mario Dragi izjavio je da je dominantna tema danas okončanog samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta bio odnos prema Kini i drugim autokratskim vladama.

Dragi je rekao da Kina ima pravo na veliku ekonomiju, ali da prinudno zatvaranje stanovništva i prisilan rad odstupaju od vizije demokratskih zemalja.

On je rekao da članice G7 - SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan, nisu zauzele naročito čvrst stav prema Kini, već realističan, s obzirom na neophodnost saradnje u borbi protiv klimatskih promjena i u obnovi sveta poslije pandemije koronavirusa.

Dragi je naveo da će njegov kabinet preispitati kontroverzni sporazum koji je sa Pekingom 2019. sklopila prethodna vlada Italije.

Uprkos prigovorima SAD i drugih država, Italija je 2019. postala prva članica G7 koja je postala dio kineske inicijative "Pojas i put", globalnog investicionog projekta Pekinga koji povezuje Kinu sa Evropom.

Preporučujemo za Vas