G20: Cilj do sredine 2022. vakcinisati 70 odsto svjetske populacije

Ministri finansija i zdravlja 20 najvećih ekonomija svijeta osnovali radnu grupu za borbu protiv budućih pandemija

1507 pregleda 1 komentar(a)
Samit G20, Foto: Reuters
Samit G20, Foto: Reuters

Ministri finansija i zdravlja 20 najvećih ekonomija svijeta (G20) najavili su da će preduzeti mjere da 70 odsto svjetskog stanovništva bude vakcinisano protiv kovida-19 do sredine naredne grupe.

Oni su osnovali i radnu grupu za borbu protiv budućih pandemija, prenosi Al džazira Balkans.

Ministri nijesu uspjeli da se dogovore o zasebnom finansijskom instrumentu, koji su predložile Sjedinjene Američke Države i Indonezija, ali su kazali da će radna grupa ispitati opcije za mobilizaciju sredstava za jačanje spremnosti na pandemije.

“Kako bi se približili globalnim ciljevima stope vakcinisanja barem 40 odsto stanovništva u svim zemljama do kraja ove i 70 odsto do sredine naredne godine, preduzećemo korake kako bismo ojačali snabdijevanje vakcinama i osnovnim medicinskim proizvodima, ulaganja u zemlje u razvoju i otklonili relevantna ograničenja u snabdijevanju i finansiranju”, navodi se u zajedničkoj izjavi G20.

Prethodni cilj bila je vakcinacija 70 odsto svjetskog stanovništva do jeseni naredne godine.

“Radna grupa za borbu protiv budućih pandemija osnovana je u cilju jačanja dijaloga i globalne saradnje u pitanjima koja se odnose na prevenciju, pripravnost na pandemije i odgovor na njih”, navodi se u izjavi.

Bonus video: