Borba protiv korupcije prioritet u diplomatskim naporima SAD

”Borba protiv korupcije nije jednostavan zadatak”, navodi se u dokumentu strategije. “Promjena ukorijenjenih kultura korupcije zahtijeva značajnu političku volju, a za ostvarivanje održivog napretka mogu biti potrebne decenije”.

6326 pregleda 5 komentar(a)
Borba protiv korupcije je suština američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa, navodi se u dokumentu Bajdenove administracije, Foto: Rojters
Borba protiv korupcije je suština američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa, navodi se u dokumentu Bajdenove administracije, Foto: Rojters

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena predstavila je juče korake za borbu protiv korupcije na globalnom nivou, uključujući i pomoć stranim vladama za povećanje finansijske transparentnosti i nove regulative koje se odnose na kupovinu nekretnina u Sjedinjenim Državama u cilju sprečavanja pranja novca.

U Strategiji o borbi protiv korupcije naznačeni su koraci za suzbijanje aktivnosti kriminalnih aktera i njihovih mreža kroz unapređenje saradnje između američkih saveznih agencija - uključujući Stejt department, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine, Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i agenciju za sprovođenje zakona.

U strategiji se naglasak stavlja na bolje razumijevanje i odgovor na međunacionalnu dimenziju prijetnje, uključujući i preduzimanje dodatnih koraka za smanjenje sposobnosti korumpiranih aktera da koriste američki i međunarodne finansijske sisteme kako bi sakrili imovinu i oprali novac stečen kroz korupciju.

Plan na 38 strana objavljen je juče uoči virtuelnog Samita za demokratiju koji se održava kasnije ove nedjelje i čiji je domaćin američka administracija, a u kojem će učestovati preko 100 država, ističe “Vol strit žurnal”.

”Borba protiv korupcije nije jednostavan zadatak”, navodi se u dokumentu strategije. “Promjena ukorijenjenih kultura korupcije zahtijeva značajnu političku volju, a za ostvarivanje održivog napretka mogu biti potrebne decenije”.

Bajdenova administracija planira da se suprotstavi korumpiranim akterima unapređivanjem diplomatskih napora i upotrebom resursa za stranu pomoć u cilju ostvarivanja ciljeva antikorupcijske politike. Takođe planira da borbu protiv korupcije postavi kao prioritet u diplomatskim naporima i da na osnovu toga preispita kriterijume za pomoć na međuvladinom nivou.

”U naporu da se spriječi da novčana pomoć podrži korumpirane aktere, Sjedinjene Države će unaprijediti proces upravljanja rizikom i bolje razumijevanje lokalne političke, ekonomske i socijalne dinamike”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu su naznačeni koraci za pomoć stranim zemljama da osnaže nezavisni nadzor, institucije i regulative kao i za zaštitu istraživačkih novinara koji otkrivaju korupcionaške afere.

Prema planu, Stejt department će predvoditi inicijativu “Democracies Against Safe Havens” koja će sa drugim državama koordinirati akcije agencija za sprovođenje zakona, sankcije i vizna ograničenja, navodi se u dokumentu.

”Oni koji zloupotrebljavaju pozicije moći za privatne ciljeve kradu ne samo materijalno bogatstvo, već i ljudsko dostojanstvo i dobrobit”, ističe američka administracija.

U pokušaju da se obračuna za značajnim izvorom korupcije, Mreža za borbu protiv finansijskog kriminala pri američkom Ministarstvu finansija (FinCEN), najavila je predlog regulative za kupovinu nekretnina gotovinom. Inicijativa bi zahtijevala prijavljivanje transakcija u 12 metropolskih oblasti u slučajevima prodaje stambenih nekretnina za preko 300 000 dolara.

”Povećanjem transparentnosti u sektoru nekretnina smanjila bi se sposobnost korumpiranih zvaničnika i kriminalaca da operu nezakonito stečeni novac preko američkog tržišta nekretnina”, kazao je Himamauli Das, direktor FinCEN-a.

”Vol strit žurnal” piše da se takvim aktivnostima služe strani lideru koji su ukrali novac od svojih država, trgovci bijelim robljem i drugi kriminalci. Nekretnine su zaplijenjene širom SAD, počev od stanova na Menhetnu do kuća u Kaliforniji.

Ministarstvo finansija bi takođe moglo zahtijevati da se više investicionih fondova, poput hedž fondova i fondova koji ulažu u privatni kapital, uključe u napore protiv pranja novca. Rojters ističe da se tokom ove nedjelje očekuje objavljivanje novih napora za stvaranje baze podataka u kojoj bi bili identifikovani vlasnici fiktivnih kompanija koje se koriste za anonimno premještanje novca.

Britanska agencija podsjeća da su ovi potezi uslijedili nakon curenja niza dokumenata, uključujući i objavljivanje Pandora papira u oktobru ove godine, koja su pokrenula pitranja o načinima na koje vladini zvaničnici i drugi diskretno premještaju novac u inostranstvu, potencijalno da bi izbjegli plaćanje poreza ili odgovornost za nezakonite aktivnosti.

Bijela kuća procjenjuje da korupcionaška djela koštaju između dva i pet odsto globalnog BDP-a.

Objavljivanje strategije uslijedilo je nakon što je Bajden u junu proglasio borbu protiv korupcije suštinskim američkim nacionalnim interesom, nakon čega je od svog nacionalnog bezbjednosnog tima zatražio da predvodi stvaranje sveobuhvatne strategije.

”Korupcija je kancer unutar tijela društava - bolest koja jede javno povjerenje i sposobnost vlada da ispune očekivanja svojih građana. Štetne posljedice korupcije utiču na skoro sve aspekte društva. Podstiču socijalnu, političku i ekonomsku nejednakost i polarizaciju; podrivaju sposobnost država da odgovore na javne zdravstvene krize ili da pruže kvalitetno obrazovanje; degradiraju poslovno okruženje i ekonomske šanse; izazivaju konflikt i podrivaju vjeru u vladu”, navodi Bajdenova administracija.

Bonus video: