Nensi Pelosi u Knesetu: Izrael i SAD zajedno protiv terorizma Irana

Izraelske diplomate otputovale su u utorak u Beč, gdje se vode pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, da se sastanu sa pregovarčima

1019 pregleda 1 komentar(a)
Pelosi, Foto: Reuters
Pelosi, Foto: Reuters

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je u Parlamentu Izraela (Knesetu) da su SAD i Izrael saveznici u suočavanju sa prijetnjom Irana.

„Zajedno smo u borbi protiv terorizma koji predstavlja Iran i u regionu i svojim nukleranim razvojem. Nuklearna prijetnja Irana je globalna. To je prijetnja svijetu. Blizina Izraela Iranu brine sve nas i odgovornost je svih nas“, rekla je Pelosi.

Izraelske diplomate otputovale su u utorak u Beč, gdje se vode pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, da se sastanu sa pregovarčima.

Izrael se protivio tom sporazumu iz kojeg je bivši predsjednik Donald Tramp povukao SAD 2018. godine.

Jevrejska država ne učestvuje pregovorima i ističe da zadržava pravo da djeluje protiv Irana ako smatra da je potrebno, bez obzira na ishod.

Pelosi je doputovala u posjetu Izraelu na čelu kongresne delegacije koju je opisala kao vrlo raznolik skup poslanika, koji svi podržavaju Izrael, prenijeli su izraelski mediji.

Ona je rekla da njena delagacija pokazuje dvopartijsku posvećenost i neraskidivu vezu s Izraelom, ekonomske interese i zajedničke vrijednosti, te posvećenost demokratiji.

Takođe je pohvalila prijateljstvo predsjednika SAD Džozefa Bajdena s Izraelom, koje se, kako je rekla, vidjelo u njegovo politici tokom godina.

Vlada SAD je i dalje posvećena rješenju izraelsko palestinskog sukoba po modelu dvije države, rekla je Pelosi koja će se sastati sa premijerom, predsjednikom Izraela i mistrima spoljnih poslova i odbrane, i posjetiti Zapadnu obalu, gdje će razgovarati sa palestinskim predsjednikom.

Na ceremonijalnom dočeku u Knesetu ona je rekla da je "najveće političko dostignuće 20. vijeka osnivanje države Izrael" i da je vrlo ponosna što su SAD najstarija saveznica te zemlje, podsjetivši da se njen otac, takođe poslanik, zalagao za osnivanje jevrejske države.

Pelosi je pohvalila Izrael kao globalnog lidera tokom pandemije.

Bonus video: