Preminula Medlin Olbrajt

Olbrajt je bivša američka državna sekretarka

44901 pregleda 432 reakcija 96 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt umrla je danas u 84. godini , objavila je njena porodica u saopštenju na Tviteru.

"Objavljujemo da je ranije danas preminula dr Medlin K. Olbrajt, 64. državni sekretar SAD i prva žena na toj funkciji. Uzrok je bio rak", navela je porodica na Tviteru.

Bila je 64. američki državni sekretar, ujedno i prva žena na toj funkciji.

Olbrajtova je bila američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Od 1997. do 2001. godine je, kao državni sekretar SAD, imala važnu ulogu u oblikovanju američke politike prema poslijeratnoj BiH.

Ona je 2002. godine svjedočila u Hagu protiv Biljane Plavšić, koja je kasnije osuđena na 11 godina zatvora.

Rojters podsjeća da je Olbrajtova, 1993. godine postala američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama i da je vršila pritisak na čvršću liniju protiv Srba u Bosni. Ali tokom prvog mandata predsjednika SAD Bila Klintona, mnogi od vrhunskih eksperata za spoljnu politiku administracije sjećali su se kako su SAD zaglibile u Vijetnamu i bile riješene da ne ponove tu grešku na Balkanu.

Klinton i Olbrajt
Klinton i Olbrajtfoto: Reuters

Sjedinjene Države su odgovorile radeći sa NATO-om na vazdušnim udarima koji su doveli do okončanja rata, ali tek nakon što je trajao tri godine.

Iskustvo Olbrajt kao izbjeglice navelo ju je da se založi za to da SAD budu supersila koja je koristila taj uticaj. Željela je "mišićavi internacionalizam", rekao je Džejms O'Brajen, viši savjetnik Olbrajtove tokom rata u Bosni.

Jednom je uznemirila šefa Pentagona pitanjem zašto vojska drži više od milion muškaraca i žena pod oružjem ako ih nikada nisu koristili.

"Na početku Klintonove administracije, dok se ona bezuspješno zalagala za brži i snažniji odgovor u Bosni, Olbrajtova je podržala tribunal Ujedinjenih nacija za ratne zločine koji je na kraju stavio arhitekte tog rata, uključujući predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i lidere bosanskih Srba, u zatvor", rekao je O'Brajen.

Medlin Olbrajt
foto: Reuters

Olbrajtova, koja je rođena u bivšoj Čehoslovačkoj 1937. godine, nominovana je za prvu ženu državnog sekretara, što je potvrđeno jednoglasno 1997. Na toj funkciji je bila do 2001. godine.

Bolne lekcije naučene u Ruandi i Bosni dobro su poslužile SAD na Kosovu, kada je Vašington, piše Rojters, vidio da Srbija započinju program etničkog čišćenja etničkih Albanaca. NATO je odgovorio 11-nedjeljnom kampanjom vazdušnih udara 1999. godine koja se proširila na Beograd.

Tokom napora da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da okonča svoj program nuklearnog oružja, koji su na kraju bili neuspješni, Olbrajtova je otputovala u Pjongjang 2000. godine da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-ilom, postavši najviši američki zvaničnik koji je posjetio tu državu .

Olbrajtova je postala ikona za generaciju mladih žena koje su tražile inspiraciju u potrazi za prilikama i poštovanjem na radnom mjestu.

Medlin Olbrajt
foto: Reuters

Olbrajtova je voljela da kaže: "Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu jedna drugoj".

Bonus video: