Vijest o plasmanu američkih rezervi spustila cijene nafte

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su u međuvremenu da će u maju povećati proizvodnju 432 hiljade barela dnevno, kao što su svojevremeno i dogovorili

4208 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 108 američkih dolara nakon vijesti da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) na tržište mogle plasirati najviše nafte iz strateških rezervi otkada su osnovane kako bi ograničile rast cijena.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 5,91 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,54. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 6,06 nižoj cijeni, od 101,76 dolara, prenosi Hina.

Tržišta je u četvrtak zaokupila informacija četiri američka izvora da bi SAD u periodu od nekoliko mjeseci na tržište mogao plasirati čak 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi, najviše otkako su uspostavljene, kako bi obuzdao rast cijena.

Susannah Streeter iz Hargreaves Lansdowna kazala je da teška vremena zahtijevaju radikalne mjere, ocijenivši da administracija predsjednika Džozefa Bajdena očito smatra da skok cijena nafte opravdava potez koji će ozbiljno stanjiti strateške zalihe SAD-a.

„U narednih šest mjeseci kapaće nam po milion barela nafte dnevno, što je znak da se ne očekuje skoro rješenje ukrajinske krize koja je smanjila snabdjevanje naftom", navela je Striter.

Analitičari Goldmen Saksa smatraju da će taj potez uravnotežiti tržište nafte u ovoj godini, ali nije trajno rješenje.

"To će, ipak, i dalje biti otpuštanje zaliha nafte, a ne trajan izvor snabdjevanja za godine koje dolaze. Takvo oslobađanje zato ne bi riješilo strukturni deficit u snabdjevanju koji se stvarao godinama", kazali su analitičari.

Članice Međunarodne energetske agencije (IEA) trebalo bi da se sastanu danas kako bi donijele odluku o potencijalnom zajedničkom plasmanu nafte iz rezervi, rekao je portparol novozelandskog ministra energetike.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su u međuvremenu da će u maju povećati proizvodnju 432 hiljade barela dnevno, kao što su svojevremeno i dogovorili.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 110,46 dolara, što znači da je poskupio 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video: