Sudija u Njujorku novčano kaznio Trampa zbog nepoštovanja suda

Tramp nije uspio da pred sudom poništi zahtjev državne tužiteljke Njujorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtjev njegovog advokata

3302 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: REUTERS
Tramp, Foto: REUTERS

Sudija u Njujorku proglasio je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa krivim za nepoštovanje suda zato što nije priložio dokumenta koja je sud tražio u okviru istrage njegove poslovne prakse, koju vodi kancelarija državnog tužilaštva.

Kako prenosi Glas Amerike, Trampu je naređeno da svakog dana plati kaznu u iznosu od 10.000 dolara, dok se ne povinuje sudskom nalogu.

Tramp nije uspio da pred sudom poništi zahtjev državne tužiteljke Njujorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtjev njegovog advokata.

Sudija Artur Engoron zaključio je da je odluka da je Tramp kriv za nepoštovanje suda odgovarajuća zato što bivši predsjednik "u više navrata nije dostavio traženi materijal" kao i da nije jasno da li je Tramp uopšte pokušao da prikupi sva tražena dokumenta.

"Gospodine Tramp, znam da shvatate svoj posao ozbiljno. I ja tako shvatam svoj, i zato vas proglašavam krivim za nepoštovanje suda", rekao je sudija Engoron, iako sam Tramp nije bio prisutan u sudnici.

Tužiteljka Džejms istražuje da li je Trampova organizacija, porodična kompanija bivšeg predsjednika sa sjedištem u Njujorku, pogrešno predstavljala vrijednost svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.

Džejms navodi da su njeni istražitelji pronašli "značajne dokaze" koji ukazuju da se tokom više od deset godina u finansijskim izvještajima kompanija oslanjala na "obmanjujuće procjene imovine i druge netačne predstave njene vrijednosti kako bi ekonomski profitirala".

Tužilaštvo ispituje kako je Trampova organizacija procjenjivala vrijednost Tramp brenda, kao i imovine koja uključuje golf klubove u državi Njujork i Škotskoj, te lični apartman bivšeg predsjednika na najvišem spratu Trampove kule na Menhetnu.

Bonus video: