Senat usvojio Bajdenov plan za klimu i zdravlje

„Put je bio dug, težak i krivudav“, rekao je šef demokrata u Senatu Čak Šumer

5411 pregleda 2 komentar(a)
Čak Šumer, Foto: Reuters
Čak Šumer, Foto: Reuters

Poslije 18 mjeseci pregovaranja i maratonske noćne sesije, američki Senat je usvojio veliki plan predsjednika Džozefa Bajdena o klimi i zdravlju, što predstavlja značajnu pobjedu za predsjednika manje od 100 dana prije važnih izbora za Kongres.

Demokrate su samo svojim glasovima u Senatu odobrile plan od više od 450 milijardi dolara investicija, koji će sada biti upućen na usvajanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a glasanje se očekuje iduće nedjelje. Poslije toga će ga Bajden promovisati svojim potpisom. Izglasali su ga sa 51 glasa prema 50, gde je potpresjednica Kamala Haris dala odlučujući glas za demokrate.

„Put je bio dug, težak i krivudav“, rekao je šef demokrata u Senatu Čak Šumer neposredno prije glasanja uz glasno aplaudiranje kolega demokrata.

Plan je rezultat teških kompromisa sa desničarskim krilom demokratske partije, i obuhvata najveću investiciju ikad u SAD za klimu, 370 milijardi dolara za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine.

Sa ovom reformom jedan Amerikanac će dobiti do 7,500 dolara za kupovinu električnog vozila. Vlada će učestvovati sa 30 odsto za postavljanje solarnih panela na krov.

Reformom je takođe predviđeno jačanje otpornosti šuma naspram velikih požara koji su zahvatili američki Zapad i čij porast je direktno pripisan zagrijavanju planete.

Takođe će se davati pomoć industrijama koje najviše zagađuju da bi se pomoglo u njihovoj energetskoj tranziciji.

Tekst takođe predviđa 64 milijardi dolara investicija u zdravstvo i postepeno smanjenje cijena nekih lekova, koji mogu biti do deset puta skuplji nego u drugim bogatim zemljama.

Međutim, neki su morali da se odreknu ambicija o besplatnim javnim obdaništima i univerzitetima i boljoj njezi za starije.

Demokrate koje su željele da sprovedu taj plan prije važnih izbora za Kongres u novembru, gdje je u pitanju zadržavanje ili gubljenje većine i u želji da pruže pobjedu predsjedniku čija popularnost jenjava, ujedinile su se i odbacile veliku većinu amandmana republikanaca.