Rusija se zalaže za jače bezbjednosne veze sa Kinom

Kancelarija Patruševa saopštila je da su se dvije strane dogovorile da "prošire razmjenu informacija o suzbijanju ekstremizma i stranih pokušaja podrivanja ustavnog poretka koji bi poremetili nezavisnost politika ove dvije zemlje"

3298 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kremlj smatra jačanje veza sa Pekingom glavnim političkim ciljem, izjavio je danas sekretar ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nikolaj Patrušev koji se nalazi u posjeti Kini.

Patrušev, jedan od bliskih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, opisao je "jačanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje sa Pekingom kao bezuslovni prioritet ruske spoljne politike".

Ruski zvaničnik koji se u Nanpingu sastao sa visokim zvaničnikom Komunističke partije Kine, Guo Šengkunom, rekao je da u sadašnjim uslovima dvije zemlje treba da pokažu još veću spremnost za uzajamnu podršku i razvoj saradnje.

Kancelarija Patruševa saopštila je da su se dvije strane dogovorile da "prošire razmjenu informacija o suzbijanju ekstremizma i stranih pokušaja podrivanja ustavnog poretka koji bi poremetili nezavisnost politike Rusije i Kine".

Bonus video: