Kim Džong Un nadzirao: Sjeverna Koreja testirala strateške krstareće rakete dugog dometa

Kim Džong Un izrazio je "veliko zadovoljstvo" zbog ovih proba čiji cilj je da ojača borbenu efikasnost raketa raspoređenih u jedinicama korejske narodne armije za "funkcionisanje taktičnog nuklearnog oružja"

4945 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja testirala je dvije strateške krstareće rakete dugog dometa pod nadzorom državnog vođe Kim Džong Una koji je predstavio tu probu kao novu uspješnu demonstraciju kapaciteta zemlje za nuklearne udare, javila je danas zvanična novinska agencija KCNA.

Najnovija proba nadovezuje se na rekordni niz testiranja projektila ove godine što je povećalo tenzije na Korejskom poluostrvu i strahovanja da bi Pjongjang mogao da izvede svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Kim Džong Un je lično nadgledao jučeračnje lansiranje raketa koje su prešle 2.000 kilometara iznad Žutog mora, navela je KCNA.

Sjevernokorejska agencija dodala je da su rakete dostigle svoj predviđeni cilj.

Kim Džong Un izrazio je "veliko zadovoljstvo" zbog ovih proba čiji cilj je da ojača borbenu efikasnost raketa raspoređenih u jedinicama korejske narodne armije za "funkcionisanje taktičnog nuklearnog oružja".

Pojongjang je ranije ove nedjelje saopštio da nedavne raketne probe predstavljaju "taktične nuklearne vežbe" koje simuliraju udar na Južnu Koreju.

Poslije jučerašnjih proba projektila sjevernokorejski vođa rekao je da njegova zemlja treba da "proširi operacionalnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga".

"Kim Džong Un je istakao da treba da usmjerimo sve napore u ubrzan razvoj nacionalnih nuklearnih borbenih snaga", navela je novinska agencija.

Kim je nabavio taktičko nuklearno oružje, manje i lakše oružje predviđeno za upotrebu na bojnom polju, što je bio apsolutni prioritet za ključni kongres partije u januaru 2021. On je ove godine obećao da će razviti sjevernokorejske nuklearna snage što je brže moguće.

Prošlog mjeseca Sjeverna Koreja revidirala je svoju nuklearnu doktrinu da bi dozvolila preventivne udare. Kim je rekao i da je Sjeverna Koreja "nepovratna" nuklearna sila, čime se dovodi u pitanje bilo kakva mogućnost pregovora o nuklearnom arsenalu zemlje.

Bonus video: