Istraga nereda na Kapitol hilu: Tramp planirao proglašenje pobjede bez obzira na ishod izbora

Tokom zasijedanja objavljene su informacije, za koje njegovi članovi tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsjednik imao unaprijed smišljen plan da, prije prebrojavanja glasova nakon predsjedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobjedu bez obzira na stvarni ishod glasanja, prenosi Glas Amerike

8031 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Kongresni odbor koji istražuje nasilje na Kapitol hilu 6. januara 2021. počeo je posljednji javni pretres.

Tokom zasijedanja objavljene su informacije, za koje njegovi članovi tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsjednik Donald Tramp imao unaprijed smišljen plan da, prije prebrojavanja glasova nakon predsjedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobjedu bez obzira na stvarni ishod glasanja, prenosi Glas Amerike.

"Dokazi pokazuju da je njegov lažni pobjednički govor planiran mnogo unaprijed, prije nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobjedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja", rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

Dodala je da su razgovarali sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom Trampa.

"Prenio nam je da je Tramp još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobijedio na izborima, čak i slučaju poraza", rekla je ona.

Materijali predstavljeni danas obuhvataju snimke izlaganja bivšeg potpredsjednika Majka Pensa i Grega Džejkoba u kojima potonji opisuje da su se on i Pensov tadašnji šef kabineta Mark Šort pripremali da Tramp proglasi pobjedu u izbornoj noći - bez obzira na ishod izbora.

Bonus video: