Si o tajvanskom pitanju: Peking se ne odriče upotrebe sile

Tajvan neće odstupiti od svog suvereniteta, niti će praviti kompromise po pitanju slobode i demokratije, jer se njegov narod jasno protivi ideji Pekinga o "jednoj državi sa dva sistema" kao rješenju za Tajvan, saopšteno je iz predsjedničke kancelarije u Tajpeju

5735 pregleda 2 komentar(a)
Sa kongresa, Foto: Reuters
Sa kongresa, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je na otvaranju kongresa Komunističke partije Kine da se Peking "nikada neće odreći upotrebe sile" za ponovno ujedinjenje Tajvana.

"Radićemo sa najvećom iskrenošću i najvećim naporima za mirno ujedinjenje (Tajvana), ali nikada nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mjere", rekao je Si.

Na početku 20. kongresa, koji bi trebalo Siju da omogući da preuzme treći mandat na čelu države, kineski predsjednik je govorio o strogim mjerama borbe protiv kovida-19 i mjerama suzbijanja korupcije.

Kina je "u najvećoj mjeri zaštitila bezbjednost i zdravlje ljudi i postigla značajne pozitivne rezultate koordinirajući prevenciju i kontrolu epidemije sa ekonomskim i društvenim razvojem", rekao je Si.

Si Đinping
foto: Reuters

Istakao je da je "borba protiv korupcije odnijela ubjedljivu pobjedu" i "otklonila ozbiljne latentne opasnosti unutar stranke, države i vojske".

Kineski predsjednik nije govorio o tenzijama sa SAD ni o ratu u Ukrajini, ali je rekao da se Kina "odlučno protivi svakom obliku hegemonije" i "mentalitetu hladnog rata".

Povezani članci

16. Oktobar 2022.

Sijeva opsesija kontrolom čini Kinu slabijom

Oko 2.300 delegata Komunističke partije Kine, koji su u Peking došli iz svih kineskih pokrajina, do sljedeće subote će imenovati novi Centralni komitet i članove Politbiroa.

Tajvan: Nećemo praviti kompromise oko slobode i demokratije

Tajvan neće odstupiti od svog suvereniteta, niti će praviti kompromise po pitanju slobode i demokratije, jer se njegov narod jasno protivi ideji Pekinga o "jednoj državi sa dva sistema" kao rješenju za Tajvan, saopšteno je iz predsjedničke kancelarije u Tajpeju.

Izjava iz kancelarije predsjednice Caj Ingven došla je nedugo nakon što je Si na kongresu KPK rekao da je na kineskom narodu da odluči o pitanju Tajvana i da se Peking nikada odreći mogućnosti rješenja problema i silom ako treba.

Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i regionu je zajednička odgovornost obje strane i susret na bojnom polju nije opcija, naveli su iz Tajpeja, prenosi Rojters.

Bonus video: