Izvori AP: Napadač na kuću Nensi Pelosi tražio nju, pa naletio na njenog supruga i pretukao ga čekićem

Prema riječima dva AP-ova izvora, od udaraca po glavi i tijelu, Pol Pelosi je zadobio masnice, ozbiljne otekline i druge povrede

17474 pregleda 1 komentar(a)
Predstavnici medija ispred kuće u kojoj se dogodio napad, Foto: Reuters
Predstavnici medija ispred kuće u kojoj se dogodio napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2022. 20:02h

Čovjek po imenu Dejvid Depap koji je danas provalio u kuću predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nensi Pelosi i pretukao čekićem njenog supruga zapravo je tražio nju i uzvikivao je "Gdje je Nensi, gdje je Nensi", rekla su agenciji Asošeiejted pres (AP) dva izvora bliska istrazi koja su željela da ostanu anonimna.

Dešavanja u kući Pelosijevih jezivi su odjek pokliča koji su odjekivali prilikom napada pobunjene mase na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine. Tada su demonstranti, u nastojanju da spriječe izbor Džozefa Bajdena za predsjednika SAD lutali po zgradi Kongresa, tragajući upravo za Nensi Pelosi, koja je, kao i Bajden, članica Demokratske stranke SAD.

Provalnik, koji je upao u kuću Pelosijevih u San Francisku, izudarao je čekićem Pola Pelosija (82) na kojeg je naletio dok je tragao za njegovom suprugom i uzvikivao njeno ime.

Prema riječima dva AP-ova izvora, od udaraca po glavi i tijelu, Pol Pelosi je zadobio masnice, ozbiljne otekline i druge povrede. Napadač je uhvaćen, identifikovan kao Dejvid Depap, i u pritvoru je. Prema riječima portparola Nensi Pelosi, Drua Hamiltona, očekuje se da će se njen suprug u potpunosti oporaviti.

"Predsjednica Predstavničkog doma i njena porodica zahvalni su onima koji su prvi došli u pomoć, kao i ljekarima, i žele privatnost u svome domu", dodao je Hamilton. Iako okolnosti napada nisu jasne, on pokreće pitanja o bezbjednosti članova Kongresa i njihovih porodica.

Prijetnje kongresmenima su nikad učestalije u posljednje dvije godine, otkako je masa pobunjenih ljudi upala na Kapitol 6. januara 2021. godine. Do napada je došlo samo 11 dana pred tzv "midterms" izbore za Kongres na kojima su kriminal i javna bezbjednost među ključnim temama za glasače. U 2021. godini, policija Kapitola je ispitala oko 9.600 prijetnji članovima Kongresa, a bilo je i fizičkih nasrtaja na njih. Predsjednik SAD Džozef Bajden i kongresmeni iz obje stranke u Kongresu - Republikanske i Demokratske - sa šokom su reagovali na današnji napad i porodici Pelosi poželjeli sve najbolje.

Sa Nensi Pelosi je razgovarao Bajden, prenio je ranije Rojters.

"Predsjednik se moli za Pola Pelosija i za cijelu porodicu predsjednice Pelosi. On je pozvao Pelosi kako bi izrazio podršku nakon ovog užasnog napada. Takođe, veoma mu je drago što se očekuje potpuni oporavak gospodina Pelosija", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Osude napada stigle su i od lidera Republikanaca u Senatu Miča Mekonela i od lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera.

Iako okolnosti napada nisu jasne, on pokreće pitanja o bezbjednosti članova Kongresa i njihovih porodica.

Bonus video: