Japanski premijer najavio jačanje vojske

"Bezbjednosno okruženje u istočnom i južnom Kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve zaoštrenije", rekao je Kišida

2172 pregleda 2 komentar(a)
Kišida, Foto: Shutterstock
Kišida, Foto: Shutterstock

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas tokom međunarodne revizije vojne flote da njegova država mora da hitno ojača vojne kapacitete jer je sve više bezbjednosnih rizika, među kojima su nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje i ruski rat protiv Ukrajine.

U pomorskoj smotri je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 država, među kojima su SAD, Australija, Kanada, Indija, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione.

Južna Koreja se pridružila prvi put poslije sedam godina što označava poboljšnje veza između Tokija i Seula koje su zategnute zbog ratnih zločina Japana.

"Bezbjednosno okruženje u istočnom i južnom Kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve zaoštrenije", rekao je Kišida, ukazujući na brojna lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje i rastuću zabrinutost zbog uticaja ruske invazije na Ukrajinu.

Kišida je rekao da je izbjegavanje sporova i traženje dijaloga važno ali i da je neophodna spremnost da se odgovori na provokacije i prijetnje miru i stabilnosti.

On je ponovio obećanje da će se značajno ojačati vojna sposobnost Japana u roku od pet godina.