Većina iranskih poslanika traži uvođenje zakona odmazde protiv "božijih neprijatelja"

Zakon odmazde je jedan od najstarijih zakona, koji se sastoji da počinilac nekog krivičnog djela ili zločina bude kažnjen na isti način na koji je i sam počinio to djelo. Taj zakon često prati i biblijski izraz "Oko za oko, zub za zub"

3902 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika većina od 290 poslanika iranskog parlamenta zatražila je da pravosuđe primijeni zakon odmazde protiv "božijih neprijatelja" aludirajući na proteste u zemlji.

U saopštenju koje je potpisalo 227 od 290 poslanika, traži se od svih nadležnih organa, uključujući i pravosuđe, da što prije primijene zakon odmazde protiv mohareba (božijeg neprijatelja).

"Oni su kao i džihadisti Islamske države jer noževima i vatrenim oružjem ugrozili živote i imovinu. Pozivamo pravosuđe da se odlučno obračuna sa počiniocima tih zločina i svima koji su podsticali nerede, uključujući i neke političare", dodali su poslanici.

Zakon odmazde je jedan od najstarijih zakona, koji se sastoji da počinilac nekog krivičnog djela ili zločina bude kažnjen na isti način na koji je i sam počinio to djelo. Taj zakon često prati i biblijski izraz "Oko za oko, zub za zub".

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Bonus video: