Demokrate zadržavaju kontrolu nad Senatom nakon ključne pobjede u Nevadi

Predviđa se da će senatorka Ketrin Kortez Masto pobijediti republikanskog izazivača Adama Laksalta, kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Tramp

11452 pregleda 4 komentar(a)
Ketrin Kortez Masto, Foto: Reuters
Ketrin Kortez Masto, Foto: Reuters

Demokrate će zadržati većinsku kontrolu nad američkim Senatom nakon pobjede u ključnoj trci u državi Nevada.

Predviđa se da će senatorka Ketrin Kortez Masto pobijediti republikanskog izazivača Adama Laksalta, kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Tramp.

Rezultati predstavljaju najbolji uspjeh na izborima na sredini mandata za demokrate u Senatu u posljednjih 20 godina, prenosi RSE.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je nevjerovatno zadovoljan i da je vrijeme da republikanci odluče "ko su oni".

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da rezultati pokazuju da je američki narod odbacio, kako je rekao, "nasilnu retoriku" Republikanske stranke.

Demokrate će sada imati 50 mjesta u Senatu, a republikanci trenutno imaju 49.

Preostalo mjesto koje nosi Džordžija ide u drugi krug u decembru. U slučaju da Senat bude ravnopravno podijeljen između dvije stranke, potpredsjednica Kamala Haris ima odlučujući glas.

Republikanci bi i dalje mogli preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, jer se glasovi i dalje bilježe iz nekoliko okruga nakon izbora u utorak.

Ako republikanci osvoje Dom, još uvijek bi mogli osujetiti veliki dio Bajdenovog dnevnog reda.

Pored neizvjesnosti oko kontrole nad Senatom, još uvijek je nepoznato i koja će stranka imati većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa u naredne dvije godine.

Trenutno republikanci imaju prednost.

Moglo bi proći još barem nekoliko dana prije nego što bude poznato koja će stranka imati kontrolu nad tijelom koje ima 435 mandata.

Demokrate su dobile značajno pojačanje kasno u petak kada je senator Mark Keli zadržao svoje mjesto u Arizoni, pobijedivši republikanca Blejka Mastersa, koji još nije priznao poraz.

Na izborima na sredini mandata koji su održani u utorak, mnogi republikanski kandidati uključujući i Mastersa, ponavljali su lažnu tvrdnju bivšeg predsjednika Donalda Trampa da je izgubio izbore 2020. godine od Bajdena zbog velike prevare birača.

Tramp je bio prisutna figura na izborima na sredini mandata, te je koristio svoju popularnost među tvrdokornom desnicom kako bi uticao na kandidate koje je nominovala Republikanska stranka za guvernere, Kongres kao i lokalne izbore.

Sa lošim učinkom republikanaca na ovim izborima, čak i ako osvoje tijesnu većinu u Senatu ili Domu, Tramp se okrivljuje za jačanje kandidata koji nisu bili u stanju da se dopadnu širokom biračkom tijelu.

I Laksalt, kandidat u Nevadi, kao i Heršel Voker, republikanac koji se kandidovao da smijeni senatora Rafaela Vornoka u Džordžiji, imaju Trampovu podršku.

Ukoliko bi republikanci izgubili u bilo kojoj od dvije trke, to bi dodatno moglo umanjiti Trampovu popularnost, dok savjetnici kažu da razmišlja o najavi trećeg izbora za predsjednika 2024. godine.

Republikanci u Predstavničkom domu su obećali, ako uspiju da pobjede, da će pokušati poništiti uspjehe Bajdena u borbi protiv klimatskih promjena i žele da učine trajnim niz smanjenja poreza u 2017. koji će isteći.

Oni takođe planiraju istrage o aktivnostima Bajdenove administracije i pokretanje istrage o njegovom sinu koji je imao poslovne odnose s Ukrajinom i Kinom.

Izbori na sredini mandata u SAD-u održavaju se za Kongres koji se sastoji od dva dijela, Predstavničkog doma i Senata.

Kongres donosi zakone širom zemlje. Dom odlučuje o kojim se zakonima glasa, a Senat ih može blokirati ili odobriti, potvrditi imenovanja predsjednika i, mada rijetko, voditi istrage protiv njega.

Svaka država ima dva senatora, koji imaju mandat od šest godina. Predstavnici služe dvije godine i predstavljaju manje okruge.

Na ovogodišnjim izborima glasalo se za sva mjesta u Predstavničkom domu, zajedno sa jednom trećinom Senata.

Nekoliko velikih država takođe ima izbore za guvernera i lokalne zvaničnike.

Bonus video: