Si Đinping pisao Kim Džong Unu: Zalažem se za zajednički doprinos bržem uspostavljanju mira u svijetu

Pismo je upućeno u trenutku kada su tenzije na vrhuncu na Korejskom poluostrvu poslije serije raketnih testova Pjongjanga i jačanja vojne saradnje Seula, Vašingtona i Tokija

4292 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping je u pismu sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu napisao da se zalaže za zajednički doprinos bržem uspostavljanju mira u svijetu, javila je danas sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA

"Svijet, vremena i istorija se mijenjaju na dosad neviđen način", navodi se u poruci Sija koja je odgovor na pismo sjevernokorejskog lidera u kojem je čestitao kineskom predsjedniku na reizboru na čelo Komunističke partije i države u oktobru.

"Suočen sa ovom novom situacijom, spreman sam, sa vama, da pozitivno doprinesem (...) ubrzanju mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta u regionu i ostatku svijeta", naveo je Si, navodi Frans pres.

Pismo je upućeno u trenutku kada su tenzije na vrhuncu na Korejskom poluostrvu poslije serije raketnih testova Pjongjanga i jačanja vojne saradnje Seula, Vašingtona i Tokija.

Pjongjang je lansirao i interkontinentalnu balističku raketu 18. novembra, a Kim Džong Un je zaprijetio Sjedinjenim Američkim Državama nuklearnim odgovorom ukoliko njegova zemlja bude napadnuta.

Bonus video: