UN: Veliki koralni greben treba staviti na listu ugrožene svjetske baštine

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i nedovoljno efikasni ocjenjuju skorašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko Velikog koralnog grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kisjelosti, što može biti otrovno za živi svijet

5011 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veliki koralni greben nadomak sjeveroistočnih obala Australije trebalo bi da bude stavljen na listu ugrožene svjetske baštine, preporučila je u danas objavljenom izvještaju misija pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Upozorila je da je bez "ambiciozne, brze i održive" klimatske akcije najveći koralni greben na planeti u ozbiljnoj opasnosti.

Izvještaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koralnog grebena koje su sproveli zvaničnici UNESO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i ljepote nalazi se na UNESO-voj listi svjetske baštine od 1981. godine.

Izvještajem se federalnim vlastima Autralije i vlastima savezne države Kvinslend preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjivanju emisija gasove staklene bašte, a u skladu sa međunarodnim naporima da se buduće zagrijavanje planete ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijska vremena.

Prije no što UNESO podnese bilo kakav zvaničan predlog Komitetu za svjetsku baštinu, prvo će se razmotriti odgovor australijskih federalnih i regionalnih vlasti.

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i nedovoljno efikasni ocjenjuju skorašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko Velikog koralnog grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kisjelosti, što može biti otrovno za živi svijet.

Izvještajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koralnog grebena.

Bonus video: