Predsjednik Izraela dao Netanjahuu dodatnih deset dana da obrazuje vladu

Netanjahu je prethodno formalno zatražio od Hercoga da mu maksimalno, na dvije nedelje, produži rok za formiranje vlade zbog komplikovanih dogovora o koaliciji, ali mu je predsjednik dao samo deset dana

3997 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu i Hercog, Foto: Reuters
Netanjahu i Hercog, Foto: Reuters

Predsjednik Izraela Isak Hercog dao je danas lideru konzervativnog Likuda i mandataru za sastav nove vlade Benjaminu Netanjahuu još deset dana da obrazuje vladajuću koaliciju, pošto prvobitni rok za njeno formiranje ističe u nedjelju.

Ta nova vlada biće, kako se očekuje, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela i Hercog je nagovijestio zabrinutost da bi potencijalno mogla da ugrozi izraelsku demokratiju, naruši duh Deklaracije nezavisnosti i udalji Jevreje u dijaspori, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je prethodno formalno zatražio od Hercoga da mu maksimalno, na dvije nedelje, produži rok za formiranje vlade zbog komplikovanih dogovora o koaliciji, ali mu je predsjednik dao samo deset dana.

Dvadeset osam dana koliko je Netanjahu dobio 13.novembra da formira vladu ističe u nedjelju u ponoć,a sada mu prestaje da do 21. decembra ispuni taj zadatak.

Hercog, čija je uloga u političkom životu Izraela ceremonijalna, ali je važna poslije izbora jer on određuje mandatara, nije rekao zašto Netanjahuu nije dao maksimum, 14 dana.

U pismu koje je poslao mandataru Hercog je ocijenio da je vrijeme složeno za izraelsko društvo i da "razlike u odnosu na ključna pitanja prijete da podstaknu nasilje i slijepu mržnju".

Zato je savjetovao Netanjahuu da obrazuje vladu koja mora da radi za sve građane Izraela.

Nova koalicija koju će činiti saveznici Netanjahuovog Likuda, ultradesničari i ultraortodoksni Jevreji, namjerava da smanji uticaj Visokog suda pravde i blokira zakone, između ostalog.

Hercog je zato naveo da koalicija koja se formira mora da održi dijalog između vlasti, izvršne, zakonodavne i sudske.

Takođe mora garantovati izraelski karakter u duhu Deklaracije nezavisnosti i očuvati snažnu vezu sa jevrejskom dijasporom, naglasio je predsjednik.

Nova vlada planira da izmijeni izraelske zakone što bi moglo da nanese štetu Jevrejima koji nijesu ortodoksni, smanji prava LGBTQ zajednice, protjera Arape koji nijesu lojalni, da značaj jevrejskom vjerskom pravu.

Netanjahu je poslije parlamentarnih izbora 1. novembra, petih za manje od četiri godine, težio da obrazuje koaliciju za nekoliko dana. Međutim izbile su svađe sa ultradesnim i partijama ultraordoksnih Jevreja oko funkcija.

U sinoć poslatom pismu Hercogu Netanjahu je napisao da je Likud potpisao privremene sporazume sa svim partijama koje će, kako se očekuje, ući u koaliciju, ali nije riješena podjela ministarskih i funkcija u parlamentarnim odborima.

Posljednji sporazum je sklopljen sa partijom Šas ultraortodoksnih sefardskih Jevreja, a prije toga sa Ujedinjenom Torom judaizam u kojoj su aškenaski Jevreji i sa utradesnim Vjerski cionizmom, Jevrejskog snagom i partijom Noam.

Očekuje se da će Netanjahu sada pokušati da prije nego što vlada položi zakletvu omogući postavljenje lidera Šasa Arije Derija osuđenog za utaju poreza na funkciju minstra.

Odlazeći premijer Jair Lapid je kritikovao buduću vladu označivši je ludačkom, a Netanjahua slabim, tvrdeći da dozvoljava da iznude ekstremista i stvaranje vlade nesposobne da vlada.

Netanjahu i njegovi saveznici imaju 64 od ukupno 120 poslanika u parlamentu (Knesetu).

Bonus video: