Vitlejem se oporavlja poslije pandemije, širi se veselo božićno raspoloženje

"Slavimo Božić ove godine mnogo drugačije nego prošle. Slavimo ga sa hodočasnicima koji dolaze iz cijelog svijeta", rekao je palestinski minsitar turizma Rula Majaz

1815 pregleda 0 komentar(a)
Božićna proslava u Vitlejemu, Foto: Reuters
Božićna proslava u Vitlejemu, Foto: Reuters

Biblijski grad Vitlejem u kome se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus priprema se ove godine za veseo Božić, očekujući da će hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta doći da u Svetoj zemlji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, sada kada se grad oporavlja poslije pandemije koronavirusa.

Turizam je ekonomska žila kucavica ovog grada u okupiranoj Zapadnoj obali i posljednje dvije godine zbog pandemije nije bilo međunarodnih posjetilaca. Ove godine posjetioci su se vratili, hoteli su puni i lokalni prodavci javljaju da dobro posluju u danima pred praznik.

"Slavimo Božić ove godine mnogo drugačije nego prošle. Slavimo ga sa hodočasnicima koji dolaze iz cijelog svijeta", rekao je palestinski minsitar turizma Rula Majaz.

Pred podne još nije bilo mnogo ljudi na ulicama, a policija i prodavnice su se spremale za proslavu.

Policija diže barikade na Trgu jasli, strani turisti se šetaju i slikaju ispred velike božićne jelke u gradu, muzičke grupe sviraju.

Latinski patrijarh Pjerbatista Picabala, najviši zvaničnik Rimokatoličke crkve na Bliskom istoku, će kako se očekuje doći iz obližnjeg Jerusalima da pozdravi hodočasnike. On će kasnije proslaviti ponoćnu misu u obližnjoj Crkvi rođenja, izgrađenoj na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Isus.

Crkva je podignuta na mjestu Isusovog rođenja u 4. vijeku ali je ponovo građena nakon požara koji je izbio dva vijeka kasnije.

Vitlejem je blizu Jerusalima ali je od njega odvojen visokim betonskim zidom za koji Izrael tvrdi da sprečava ekstremiste sa Zapadne obale da izvode napade na izraelskoj teritoriji.

Između palestinskih teritorija pojasa Gaze i Zapadne obale je Izrael i da bi se stiglo sa jedne teritorije na drugu potrebne su dozvole koje se teško dobijaju.

Ipak svakodnevna realnost takođe je prisutna na Trgu jasli gdje su jasno izložene plakate sa slikama palestinskog zatvorenika Nasera Abua Hamida. On je umro od raka prošle nedjelje u izraelskoj zatvorskoj bolnici poslije provedenih oko 20 godina u zatvoru, gdje je služio kaznu zbog ubistva sedam Izraelaca.