Država Njujork legalizovala organsko razlaganje ljudskog tijela poslije smrti

Tijelo će moći da se pretvori u zemlju poslije smrti i to se smatra ekološkom alternativom za klasične sahrane ili kremacije

7250 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka savezna država Njujork postala je još jedna država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je legalizovala organsko razlaganje ljudskog tijela kao novi vid sahrane.

Tijelo će moći da se pretvori u zemlju poslije smrti i to se smatra ekološkom alternativom za klasične sahrane ili kremacije, prenijela je danas britanska televizijska mreža BBC.

Tijelo se stavi u kontejner i nekoliko nedjelja se razgrađuje. Proces se odvija u posebnim objektima.

Pod dejstvom mikroba tijelo se razgrađuje u prisustvu iverja, trave i slame. Poslije mjesec dana i procesa zagrijavanja da bi se uništila svaka zaraza, tijelo se može pomiješati sa zemljom. Ta nova "smjesa" može da se koristi za cvijeće, povrće ili drveće.

Jedna američka kompanija je saopštila da se tim ekološkim procesom može uštedjeti do tona ugljenika u odnosu na kremaciju ili klasičnu sahranu.

Tradicionalne sahrane uključuju kovčeg, odnosno potrošnju drveta, zemlje i drugih prirodnih resursa.

Zagovornici te prakse smatraju da to nije samo ekološki prihvatljiva opcija, već i praktična u gradovima u kojima ima sve manje prostora za nova groblja.

Vašington je 2019. godina bio prva američka država koja je legalizovala tu praksu. Potom su to učinili Kolorado, Oregon, Vermont i Kalifornija.

Bonus video: