Netanjahu najavio niz kaznenih mjera protiv Palestinaca poslije napada u Jerusalimu

"Naš odgovor će biti snažan, brz i tačan. Ko god pokuša da nas povrijedi - povrijedićemo mi njega i svakog ko im pomaže. Mi ne težimo eskalaciji, ali smo spremni za svaki scenario", rekao je Netanjahu

5316 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je uži sastav njegove vlade odlučio da preduzme niz koraka da se bori protiv terorizma, uključujući jačanje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u odgovoru na najsmrtonosniji teroristički napad na Izraelce za nešto više od jedne decenije.

Uži sastav vlade, zadužen za bezbjednost, sastao se sinoć nakon što je palestinski napadač ubio sedmoro i ranio troje ljudi ispred sinagoge u jevrejskom kvartu Neve Jakov u istočnom Jerusalimu u petak uveče i jučerašnjeg napada 13-godišnjeg Palestinca kraj jerusalimskog starog grada u kome su teško ranjeni otac i sin.

Netanjahu je rekao da u odgovoru na napade i slavlje u palestinskim gradovima koje je uslijedilo odlučeno da se "ojačaju naselja" u narednim nedjeljama, ali nije otkrio detalje.

Takođe je odlučeno da se odmah zapečati kuća napadača koji je izveo oružani napad u petak Alkama Kajrija, u jerusalimskom kvartu A-tur prije nego što bude srušena.

Samo nekoliko sati kasnije policija je objavila da je kuća zapečaćena, a bezbjednosne snage su već evakuisale stanare, prenijeli su izraelski mediji.

Ministri, među kojima ima pristalica pokreta jevrejskih naseljenika i oštrog odnosa prema Palestincima, odlučili su da ukinu nacionalno osiguranje i druge beneficije za porodice napadača koji, kako je navedeno, podržavaju njihove akcije.

Danas će pun sastav vlade raspravljati o zakonu da se ponište lične karte članovima porodice napadača koji podržavaju napade. Netanjahu je takođe rekao da će "hiljade civila" moći da nosi vatreno oružje ubrzanjem i proširenjem procesa izdavanja dozvola.

Dodatne policijske i vojne snage biće raspoređene i počeće sakupljanje obavještajnih informacija, konfiskovanje nelegalnog oružja i hapšenje, najavio je premijer Izraela.

Ministar nacionalne bezbjednosti ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, član užeg sastava vlade, poslije sastanka rekao je da će uskoro predložiti zakon o smrtnoj kazni za teroriste, izrazivši nadu da će biti usvojen "velikom većinom".

Na početku sastanka Netanjahu je obećao odlučan odgovor na napade.

"Naš odgovor će biti snažan, brz i tačan. Ko god pokuša da nas povrijedi - povrijedićemo mi njega i svakog ko im pomaže. Mi ne težimo eskalaciji, ali smo spremni za svaki scenario", rekao je Netanjahu.

On je takođe još jednom apelovao na Izraelce da poštuju zakon poslije napada, a policija je prethodno izrazila zabrinutost za moguće osvjetničke napade protiv Palestinaca.

Povezani članci

29. Januar 2023.

Realna prijetnja od opšteg krvoprolića

"Pozivam ponovo građane Izraela: Ne uzimajte zakon u svoje ruke. Nije ovo vrijeme (jevrejskog) podzemlja. Imamo suverenu zemlju, odličnu vojsku vladu i bezbjednosne snage. Dopustite im da rade svoj posao", rekao je izraelski lider.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je ranije na sastanku radi procjene situacije pozvao da se uvedu sankcije protiv članova porodice napadača, te da se pojačaju odbrambeni napori posebno u područjima oko Jerusalima.

Odgovora Vašingtona na najavu kaznenih mjera nije odmah bilo, navodi AP.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena koja je osudila oružani napad u petak protivi se izgradnji domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali na teritorijama na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu.

Za sada je nejasno da li će izraelske mjere biti efikasne. Napadači, obojica iz istočnog Jeruslima, kako izgleda, djelovali su samostalno i nisu bili dio organizovanih ekstremističkih grupa. Hamas je pohvalio napade, ali nije preuzeo odgovornost.

Bonus video: