Tajvan prijeti da će oboriti sve kineske balone koji uđu u njegov vazdušni prostor

Pomoćnik zamjenika načelnika Generalštaba za obavještajne poslove saopštio je da se Tajvan stara da ne dođe do bilo kakvih upada u njegov vazdušni prostor, ali i da još nije detektovana ni jedna letjelica

3012 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će oboriti svaki sumnjivi vojni uređaj koji se iz pravca Kine približi njegovoj obali.

Pomoćnik zamjenika načelnika Generalštaba za obavještajne poslove saopštio je da se Tajvan stara da ne dođe do bilo kakvih upada u njegov vazdušni prostor, ali i da još nije detektovana ni jedna letjelica.

U saopštenju se navodi da su baloni koji su do sada detektovani dok lete oko Tajvana, bili meteorološki i da su relativno mali. Takvi baloni bi sami eksplodirali ukoliko bi se podigli na veću visinu.

Generalštab je saopštio da "nije registrovano prisustvo sofisticiranih kineskih špijunskih balona u blizini Tajvana" poput onog koji su ranije ovog mjeseca oborile SAD.

Peking smatra da mu Tajvan pripada i da će ga pod kontrolom staviti silom ako bude potrebno, i redovno protestvuje zbog prolaska američkih i drugih stranih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Bonus video: