Predsjednica poručila da će Tajvan ojačati vojne veze sa SAD

Cai Ing-ven sastala se sa članovima američkog Kongresa, koji su u posjeti Tajpeju

1662 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven objavila je danas da će ojačati vojne veze ostrva sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da bi zaustavila "širenje autoritarizma".

"Tajvan i SAD nastavljaju da jačaju vojne razmjene", rekla je ona poslije sastanka sa članovima američkog Kongresa, koji su u posjeti glavnom gradu ostrva Tajpeju.

Predsjednica je istakla da će "Tajvan sarađivati još aktivnije sa SAD i drugim demokratskim partnerima u suočavanju sa međunarodnim izazovima kao što su širenje autoritarizma i klimatske promjene", ali nije rekla u čemu će se sastojati ta buduća razmjena.

Petodnevna posjeta članova američkog Kongresa uslijedila je nakon što je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane zadužen za odnose sa Kinom u Pentagonu posjetio Tajvan u petak, prenio je Fajnenšel tajms.

Peking koji polaže pravo na to demokratsko ostrvo, smatrajući ga dijelom svoje teritorije, protivi se svakom zvaničnom kontaktu Tajvana i drugih demokratskih zemalja. Posljednjih godina više zvaničnih posjeta američkih zvaničnika izazvali su bijes Pekinga.

Posjeta američkih zvaničnika događa se u vrijeme kada su odnosi SAD i Kine napeti poslije višenedjeljne razmjene optužbi oko kineskog balona koji su SAD oborile iznad svoje teritorije navodeći da je špijunski.

Bonus video: