IEA: Emisije CO2 porasle na rekordno visok nivo prošle godine

„Međunarodne i nacionalne kompanije za fosilna goriva ostvaruju rekordne prihode i moraju da preuzmu svoj dio odgovornosti“, rekao je Birol

906 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Na globalnom nivou, emisije ugljen-dioksida (CO2) su u sektru proizvodnje energije dostigle rekordan nivo prošle godine, iako je čistija tehnologija, poput solarne energije i električnih vozila, pomogla da se ograniči uticaj povećane upotrebe uglja i nafte, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Duboko smanjenje emisija, uglavnom usled sagorijevanja fosilnih goriva, biće potrebno tokom narednih godina ako se žele ispuniti ciljevi za ograničavanje globalnog porasta temperatura i sprječavanje brzih klimatskih promjena, kažu naučnici.

„Još uvijek vidimo da emisije izazvane sagrijevanjem fosilnih goriva rastu, što ometa napore da se ispune svjetski klimatski ciljevi“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol u saopštenju, prenosi Rojters.

Izvještaj pariskog nadzornog tijela dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što su glavni proizvođači fosilnih goriva, kao što su Chevron CVKS.N, Ekkon Mobil KSOM.N i Shell SHEL.L, prijavili rekordne profite, a BP BP.L je takođe odbacio planove za smanjenje nafte i izlaz gasa i smanjenje emisija.

„Međunarodne i nacionalne kompanije za fosilna goriva ostvaruju rekordne prihode i moraju da preuzmu svoj dio odgovornosti“, rekao je Birol. Globalne emisije usled proizvodnje energije porasle su za 0,9% u 2022. na rekordnih 36,8 milijardi tona, pokazala je analiza IEA.

Emisije CO2 iz ​​uglja porasle su za 1,6% prošle godine, a mnoge zemlje su se okrenule gorivu koje više zagađuje nakon ruske invazije na Ukrajinu i smanjenje isporuke ruskog gasa u Evropu izazvalo je rekordno visoke cene gasa.

Kako Rojters prenosi, emisije CO2 iz nafte porasle su za 2,5 odsto, ali su ostale ispod nivoa priije pandemije, navodi se u izvještaju.

Otprilike polovina povećanja emisija povezanih sa naftom nastala je zbog povećanja vazdušnog saobraćaja koji se vratio sa niskog nivoa tokom pandemije.

Manja proizvodnja iz nuklearnih elektrana i ekstremni vremenski događaji, uključujući toplotne talase, takođe su doprinijeli povećanju emisija izazvanih proizvodnjom energije, saopštila je IEA.

U Aziji, bez Kine, emisije su porasle za 4,2 odsto podstaknute ekonomskim rastom. Kina, gdje su na snazi ograničenja zbog kovida, ostala je na istom nivou emisija kao i ranije.

U EU je emisija opala za 2,5 odsto zahvaljujući rekordnoj upotrebi obnovljivih izvora.

U Sjedinjenim državama emisije CO2 porasle za 0,8 odsto, uz naglo povećanje potražnje za energijom zbog ekstremnih temperatura.

Međutim, emisije su djelimično nadoknađene porastom obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca, mjera energetske efikasnosti i električnih vozila. Ovim je izbjegnuto dodatnih 550 miliona tona emisije CO2 prošle godine, saopštila je IEA.

Bonus video: