Si Đinping optužio Zapad za ograničavanje i represiju prema Kini

Kineski vođa, koji se sprema da dobije treći predsjednički mandat za nekoliko dana, govorio je pred članovima savjetodavnog odbora tokom godišnjeg zasjedanja parlamenta

4793 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Predsjednik Kine Si Đinping osudio je Zapad, posebno SAD, zbog "represije" i "ograničavanja" njegove zemlje, prenose kineski državni mediji.

Posljednjih godina su se povećala neslaganja Zapada i Kine, od kineskog ophođenja prema muslimanskim Ujgurima do neravnoteže u trgovinskoj razmjeni, preko Tajvana, dominacije u razvijenim tehnologijama ili optužbi za špijunažu, podsjeća agencija Frans pres.

Kao posljedica toga Zapad i posebno Amerika, uveli su Kini sankcije na koje je Peking odgovorio.

Si Đinping je rekao sinoć za agenciju Sinhua da je u spoljnom okruženju Kine znatno povećan broj faktora "neizvjesnosti i nepredvidljivosti".

"Zapadne zemlje predvođene SAD sprovode politiku zadržavanja, opkoljavanja i represije prema Kini što je dovelo do izazova bez presedana za našu zemlju", dodao je on.

Kineski vođa, koji se sprema da dobije treći predsjednički mandat za nekoliko dana, govorio je pred članovima savjetodavnog odbora tokom godišnjeg zasjedanja parlamenta.

On je dodao da je posljednjih pet godina obilježeno nizom novih prepreka koje prijete da zakoče ekonomski napredak Kine.

Američko-kineski odnosi prošli su kroz posebno napet period prošlog mjeseca kada je u SAD oboren kineski balon za koji su Amerikanci rekli da je špijunirao američke vojne objekte.

Zbog tog slučaja američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je posjetu Kini, tokom koje je trebalo da budu pokrenuta neka osjetljiva pitanja kao što su kineski stav prema ratu u Ukrajini, tehnološka konkurencija i pitanje Tajvana, samoupravnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Kina i SAD vode žestoku bitku za proizvodnju poluprovodnika pošto su Amerikanci izgubili dominantnu poziciju naspram Kine.

U ime navodne prijetnje nacionalnoj bezbjednosti SAD su posljednjih mjeseci uvele niz sankcija kineskim porizvođačima čipova, kojima je sada zabranjen pristup američkim tehnologijama.

Posjeta zapadnih poslanika, posebno Amerikanaca Tajvanu, ostrvu koje Peking smatra svojom teritorijom i namjerava da ga pripoji kontinentalnoj Kini, takođe je doprinijela dodatno zatezanju odnosa.

Bonus video: