Kod obale Tunisa stradalo 14 migranata, 54 spaseno

Brod koji je prevozio migrante potonuo je kod obale grada Sfaks prethodne noći, navela je obalska straža i dodala da je pronašla 14 tijela i spasila 54 osobe

1201 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stradalo je 14 migranata iz subsaharskih afričkih zemalja, a 54 je spaseno posle potonuća broda kod obale Tunisa, saopštila je danas tamošnja obalska straža.

Brod koji je prevozio migrante potonuo je kod obale grada Sfaks prethodne noći, navela je obalska straža i dodala da je pronašla 14 tijela i spasila 54 osobe.

Brod je potonuo u vrijeme kada mnogi migranti iz subsaharskih afričkih zemalja žele da napuste Tunis posle izjave predsjednika Kaisa Sajeda protiv ilegalne imigracije.

Sajed je 21. februara rekao da je prisustvo "hordi" ilegalnih imigranata iz podsaharske Afrike u Tunisu izvor "nasilja i zločina" i da je dio "zločinačkog poduhvata usmerenog na promenu demografskog sastava zemlje".

Mnoge nevladine organizacije su osudile tu izjavu ocenjujući je rasističkom i punom mržnje.

Prema zvaničnim podacima, u Tunisu je više od 21.000 državljana zemalja podsaharske Afrike, većina su u neregularnom stanju, a oni čine manje od 0,2 odsto od ukupne populacije od oko 12 miliona.

Tunis, sjevernoafrička država sa određenim djelovima obale koja se nalazi manje od 150 kilometara od italijanskog ostrva Lampeduza, često bilježi pokušaje odlaska migranata u Italiju.

Bonus video: