Bivši predsjednik Bolsonaro se vratio u Brazil

Bolsonaro je napustio Brazil neposredno pred kraj svog predsjedničkog mandata, 30. decembra, dva dana prije inauguracije novog predsjednika, ljevičara Luisa Inasija Lula da Silve, čiju je pobjedu na izborima osporio

3564 pregleda 1 komentar(a)
Bolsonaro danas u Braziliji, Foto: REUTERS
Bolsonaro danas u Braziliji, Foto: REUTERS

Bivši predsjednik Brazila, desničar Žair Bolsonaro, vratio se danas u zemlju posle tromjesečnog boravka na Floridi.

Bolsonaro je napustio Brazil neposredno pred kraj svog predsjedničkog mandata, 30. decembra, dva dana prije inauguracije novog predsjednika, ljevičara Luisa Inasija Lula da Silve, čiju je pobjedu na izborima osporio.

Dok je bio u SAD, uglavnom je živio povučeno, osim što je nekoliko puta govorio pred brazilskim iseljenicima i konzervativcima.

"Bez mandata sam, ali nisam u penziji", rekao je ranije Bolsonaro novinarima.

Policija je u stanju pripravnosti da se Bolsonarove pristalice ne bi okupile i nastali neredi kao posle izbora jer Bolsonaro nije nije priznao poraz protivkandidata Lule da Silve.

Njegove pristalice upale su u državne institucije u Braziliji 8. januara, nedjelju dana pošto je Lula preuzeo dužnost, pokušavajući da zbace novog predsjednika sa vlasti.

Pored optužbi za podsticanje tih nereda, Bolsonarov povratak na scenu može otežati i skandal koji je poslednjih nedjelja u centru pažnje tamošnjih medija: optužen za nezakonito unošenje nakita u Brazil koji mu je poklonila vlada Saudijske Arabije, Bolsonaro (68) je nedavno taj nakit poslao brazilskim vlastima, ali je dalji tog slučaja neizvjestan.

Bonus video: