Sud naložio da se Bolsonaro ispita povodom divljanja mase u vladinim zgradama

Bolsonaro je tokom napada bio u SAD, na Floridi, ali tužioci žele da znaju da li je on ohrabrivao svoje pristalice da prave haos. Njih stotine su u pritvoru, čekajući suđenja, a stotine su oslobođene

4411 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters

Vrhovni sud Brazila naredio je federalnoj policiji da pribavi svjedočenje bivšeg predsjednika države Žaira Bolsonara u sklopu istrage povodom napada pobunjene mase na vladine zgrade u Braziliji, 8. januara ove godine.

Sudija Aleksandre de Moraes dao je federalnoj policiji 10 dana da ispita bivšeg predsjednika, po nalogu iz kancelarije glavnog državnog tužioca.

Hiljade pristalica Bolsonara, ubijeđenih da su izbori na kojima je on izgubio od ljevičara Lule da Silve bili namešteni, upali su u predsjedničku palatu, Vrhovni sud i Kongres i nanijeli ogromnu štetu tim zgradama - nedjelju dana pošto je Da Silva preuzeo predsjedničku funkciju.

Lula je sa malom prednošću pobijedio tvrdog desničara Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora u oktobru 2022. godine.

Bolsonaro nikad nije eksplicitno priznao da je izgubio izbore i sijao je sumnju u brazilski sistem elektronskog glasanja.

Bolsonaro je tokom napada bio u SAD, na Floridi, ali tužioci žele da znaju da li je on ohrabrivao svoje pristalice da prave haos. Njih stotine su u pritvoru, čekajući suđenja, a stotine su oslobođene.

Bivši predsjednik se suočava i sa drugim pravnim nevoljama nakon što je otišao sa funkcije, uključujući tri neprijavljena dijamanta koja je dobio iz Saudijske Arabije dok je bio predsjednik.

Bolsonaro poriče odgovornost u svim ovim slučajevima.

Bonus video: