Blinken u Hanoju: Obećanje o jačanju veza SAD i Vijetnama

Uprkos zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Vijetnamu, Vašington vidi Hanoj kao ključnu komponentu svoje strategije za region i nastoji da iskoristi tradicionalno rivalstvo Vijetnama sa mnogo većim susjedom Kinom kako bi proširio uticaj SAD u regionu, navodi AP

1844 pregleda 0 komentar(a)
Blinken i Fam Min Čin, Foto: Reuters
Blinken i Fam Min Čin, Foto: Reuters

Američki državni skeretar Entoni Blinken i premijer Vijetnama Fam Min Čin obećali su danas na sastanku u Hanoju da će odnose dvije zemlje podići na viši nivo.

Sastanak je održan dvije nedjelje nakon 50. godišnjice povlačenja američkih vojnika iz Vijetnama koje je označilo kraj direktnog vojnog učešća SAD u toj zemlji.

Blinken je takođe označio početak radova na kompleksu nove ambasade SAD u Hanoju, projektu vrijednom 1,2 milijarde dolara, kojim Bajdenova administracija želi da pokaže svoju posvećenost daljem unaprjeđenju veza, manje od 30 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa 1995. godine.

Uprkos zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Vijetnamu, Vašington vidi Hanoj kao ključnu komponentu svoje strategije za region i nastoji da iskoristi tradicionalno rivalstvo Vijetnama sa mnogo većim susjedom Kinom kako bi proširio uticaj SAD u regionu, navodi AP.

"Sada se nadamo da ćemo moći da podignemo (odnose) na još viši nivo", rekao je Blinken poslije sastanka.

"Ovo je bio veoma sveobuhvatan i efikasan razgovor i u budućnosti ćemo nastaviti da produbljujemo odnose. Veoma cijenimo ulogu i odgovornost SAD prema azijsko-pacifičkom regionu, ili, u širem smislu, prema Indo-pacifiku", rekao je Čin.

On je dodao da vijetnamska komunistička vlada želi da "bilateralne veze dodatno podigne na novu visinu".

Bonus video: