Makron i Bajden razgovarali o angažovanju Kine na okončanju rata u Ukrajini

Makron je u Pekingu rekao da računa da će njegov kineski kolega Si Đinping "dozvati Rusiju pameti"

6142 pregleda 2 komentar(a)
Bajden i Makron, Foto: Reuters
Bajden i Makron, Foto: Reuters

Predsednici Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, Emanuel Makron i Džozef Bajden "složili su se oko važnosti nastavka angažovanja" Kine kako bi ona srednjoročno doprinijela "okončanju sukoba" u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Makron, koji je imao telefonski razgovor sa Bajdenom o nedavnoj posjeti Kini, takođe je potvrdio želju da Evropa nastavi da se "naoružava kako bi podijelila teret transatlantske bezbjednosti".

Pariz vjeruje da Peking ima "ulogu" u pronalaženju rješenja za okončanje rata u Ukrajini zbog svog saveza sa Moskvom. Makron je u Pekingu rekao da računa da će njegov kineski kolega Si Đinping "dozvati Rusiju pameti".

Bijela kuća je sa svoje strane saopštila da su predsjednici razgovarali o "kontinuiranim naporima da promovišu prosperitet, bezbjednost, zajedničke vrijednosti i međunarodni poredak zasnovan na vladavini zakona" u azijsko-pacifičkom regionu.

"Dva predsjednika dijele istu želju da ojačaju tekuću saradnju i podrže međunarodno pravo, uključujući slobodu plovidbe, širom indo-pacifičkog regiona", navela je Jelisejska palata ne navodeći direktno Tajvan.

Bajden i Makron su takođe razgovarali o "zabrinjavajućoj situaciji" u Sudanu, sukobu između tamošnje vojske i paravojnih formacija, dodao je Makronov kabinet.

Bonus video: